Презентували енциклопедію та відкрили арт-кластер: Острозька академія продовжує святкувати

31 Жовтня 2019, 10:05
5784

У Національному університеті «Острозька академія» продовжують відзначати 25-річчя відновлення вишу. Наступним етапом святкувань стала презентація нового енциклопедичного видання про Острозьку академію та відкриття частини нового корпусу.

У середу, 30 жовтня, в актовій залі університету за присутності студентів, викладачів і гостей, презентували нову енциклопедію. Спочатку на великому екрані присутнім продемонстрували відеоролик про відродження НаУОА, який створив Андрій Малюський. Після цього виступив ректор Острозької академії, Герой України Ігор Пасічник, який розповів, як виникла ідея створити енциклопедію. Зокрема, ішлося про перше видання енциклопедії, на яке надихнули розповіді Миколи Ковальського про славетне минуле вишу, колектив авторів тощо. До слова, найновіша енциклопедія 2019 року видана за кошти Українського культурного фонду, адже НаУОА виграв грант на святкування свого 25-річчя.

Три видання енциклопедії
Три видання енциклопедії

Найновіша книга про Острозьку академію
Найновіша книга про Острозьку академію

Ігор Пасічник
Ігор Пасічник

 

Присутні на великому екрані змогли «погортати» це видання й пересвідчитися, що воно вміщає інформацію про виш від минулого до сьогодення.

«Тут зібраний весь інтелектуальний потенціал Острозької академії, який заповнює білу пляму в славетній історії Острога й університету», – схарактеризував енциклопедію Ігор Пасічник.

Наступним етапом святкових заходів стала зустріч із Ларисою Івшиною, головною редакторкою всеукраїнської газети «День» у межах проєкту «Ті, хто відроджують Острозьку академію». Лариса Олексіївна у своєму виступі пригадувала перший візит до НаУОА, Клуб вільного інтелектуального спілкування молоді в Острозі, спільні фотовиставки та інші заходи.

«Острозька академія відразу поставила високу планку – модерн на базі традицій. Це і не тільки це породило величезну кількість високопоставлених візитерів. В Острог – як на прощу. Острозька академія стала місцем інтелектуального паломництва. До речі, коли приїжджають високопосадовці, мені думається: може, вони тут розуму наберуться, зрозуміють, що таке безперервна українська традиція… Але ситуація в суспільстві не достатньо острозька. Мені здається, що це завдання всіх, хто любить Острозьку академію, зробити максимум, щоб усе в суспільстві було ближчим до інтелектуального й духовного. Треба насичувати інтелектуальний простір України тим, що продукують в Острозі», – уважає Лариса Івшина.

Крім того, редакторка й журналістка презентувала присутнім нові видання «Бібліотеки газети «День».

Лариса Івшина спілкується зі студентами й викладачами
Лариса Івшина спілкується зі студентами й викладачами

 

Після зустрічі Ігор Пасічник уручив гості особливу відзнаку – зменшену копію скульптури «Фенікс» Міртали Пилипенко, яка водночас є і лелекою, який розриває вогняне коло, і тризубом, і символом України. Ігор Демидович зазначив, що віднині це буде найвища нагорода Острозької академії.

Після невеликої перерви в актовій залі розпочався концерт камерного оркестру «Артехатта» під керівництвом Мирослави Которович.

Тим часом у новому корпусі університету гості відкрили Арткластер. Це спеціальне приміщення на цокольному поверсі, де планують розміщувати різноманітні виставки. Наразі там представлені фотопортрети проєкту «Ренесанс образів» та попленерова виставка картин українських художників. Нагадаємо, що цьогоріч в Острозі творили Леонід Коврига, Людмила Яремчук, Володимир Гарбуз, Юрій Нікітін, Богдан Бринський, Василь Красьоха, Олександр Гурістюк

Відкриття Арткластеру
Відкриття Арткластеру

Подарунок на «новосілля» від Лариси Івшиної
Подарунок на «новосілля» від Лариси Івшиної

«Ренесанс образів» у потрійному вимірі
«Ренесанс образів» у потрійному вимірі

Частина виставки
Частина виставки


Лариса Івшина випробовує нову аудиторію
Лариса Івшина випробовує нову аудиторію

На вежі нового корпусу
На вежі нового корпусу

 

Принагідно гості оглянули завершене будівництво корпусу, у якому невдовзі розпочнуть заняття студенти трьох факультетів. Як зазначив Ігор Пасічник, попередньо запланована дата відкриття корпусу – 28 листопада.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39