Свята й дати 28 жовтня: День визволення України від фашистських загарбників

28 Жовтня 2019, 07:12
3478

Доброго ранку, дорогі читачі.

Сьогодні понеділок, 28 жовтня.

Погода така, що хочеться зігріти руки об чашку гарячого напою, а душу біля дорогих людей. Але це можливо лише тоді, коли є довіра. Довіра крихкіша за кришталь. Бережіть її.

28 жовтня День ангела відзначають Денис, Іван, Лукіян, Юхим (Євфимій).

Сьогодні День визволення України від фашистських загарбників –  свято, яке відзначають в Україні щорічно 28 жовтня, у день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Під час Німецько-радянської війни (1941–1945) саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від нацизму. У процесі вигнання нацистських окупантів з України силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн. осіб, упродовж січня 1943 – жовтня 1944 було проведено низку наступальних операцій.

Завершилося вигнання нацистських окупантів з України повним витісненням угорських та німецьких військ із найзахіднішого регіону теперішньої України — Закарпаття, яке відбулося в результаті здійснення радянськими з'єднаннями Четвертого та Першого Українських фронтів Східно-Карпатської наступальної операції. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України.

Свято встановлене відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 року «…з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні…».

Сьогодні Міжнародний день шкільних бібліотек.

Засновником цієї календарної події виступає всесвітня організація ЮНЕСКО, за ініціативою Міжнародної асоціації шкільних бібліотек і вперше свято було проведено в 1999-му році. Дата святкування Міжнародного дня шкільних бібліотек в багатьох країнах, зокрема і в Україні - щорічно в четвертий понеділок жовтня. В 2019 році Міжнародний день шкільних бібліотек припадає на 28 жовтня.

28 жовтня за народним календарем: Петро, Юхим благочестивий, Єфимій осінній, пасіка, льняниці.

У церкві 28 жовтня вшановували пам'ять святого Евфімія (Юхима), який жив приблизно в IX столітті на території Палестини. При народженні отримав ім'я Микита і з'явився на світ у родині християн. Микита рано одружився, але у віці 18 років вирішив присвятити себе Богу, прийнявши постриг у монастирі на горі Олімп. Через деякий час отримав ім'я Евфімій після постригу, відправився в Афон, де жив там разом з відлюдником Йосипом. Згодом звістка про його сподвижництво стала поширюватися все більше. До Юхима згодом стали приходити паломники. Після того, як помер Йосип, Юхим заснував невелику чернечу громаду біля Салоників.

28 жовтня належало займатися обробкою льону. А ось шити і прати було не варто - це обіцяло нещастя. У народі говорили, що 28 жовтня разом із зимою також активізується і нечиста сила. 

Народні прикмети на 28 жовтня

  1. Небо чисте, але близько місяця видно великі кола — буде мороз, а якщо ці кола червонуваті і розпливчасті — можливі снігопад і вітер.
  2. Якщо сонце сходить, а над ним хмара — хорошої погоди не чекай.
  3. Якщо пізньої осені з'явилися комарі — зима буде м'якою
  4. З'явилися комарі 28 жовтня - зима буде теплою

Цей день в історії:

  • 1913 — Відкрито трамвайний рух у Вінниці.
  • 1920 — країни Антанти підписали з Королівством Румунія «Бессарабський протокол», який віддавав Бессарабію Румунії.
  • 1938 — 17 тисяч польських євреїв заарештовано у Третьому Рейху і відіслано до польського кордону. Польський уряд відмовляється їх прийняти. Вислані залишаються між двома країнами у таборі біженців.
  • 1941 — червоноармійські війська залишили з боями районний центр Костянтинівка Сталінської області.
  • 1966 — Ошську область Киргизької РСР нагороджено орденом Леніна.
  • 1989 — Верховна Рада Української РСР ухвалила закон про державний статус української мови (Закон «Про мову в Українській РСР»).
  • 1993 — Сенат Австралії визнав Голодомор в Українській СРР актом геноциду.
  • 2007 — Представлений список «100 геніїв сучасності, які живуть сьогодні» британської газети The Daily Telegraph. До нього увійшов український художник Іван Марчук
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39