День автомобіліста й інші дати 27 жовтня

27 Жовтня 2019, 07:07
3272

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні неділя, 27 жовтня. Нинішня доба має 25 годин, адже сьогодні відбувся перехід на зимовий час. Нехай день для вас буде легкий та приємний!

27 жовтня День ангела  святкують Гнат (Ігнат), Назар (Назарій), Микита, Микола, Парасковія (Параскева).

Сьогодні День автомобіліста. Святкують День працівника автотранспорту, або, як його ще називають - День водія - не тільки ті шофери, хто сидить за кермом. Це офіційне свято всіх працівників дорожньо-транспортної галузі загалом.

В Україні цей день був закріплений Указом Президента України від 13-го жовтня 1993-го року № 452/93 і відзначається щорічно в останню неділю жовтня. У спробі примирити працівників дорожнього господарства і автомобілістів цей день став їхнім спільним святом, яке тепер має назву «День автомобіліста і дорожника».

Світова спільнота відзначає щорічний Всесвітній день аудіовізуальної спадщинивстановлений Резолюцією 33-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 33 С/53 у 2005 році.Проголошення Генеральною конференцією ЮНЕСКО Всесвітнього дня аудіовізуальної спадщини почалося з того, що Міжнародна федерація телевізійних архівів звернулася із закликом до світової спільноти про збереження мовної спадщини.
Виходячи з розуміння, що в цю спадщину буде також включено всю аудіовізуальну спадщину, Міжурядова рада програми «Інформація для всіх» запропонувала Генеральному директору ЮНЕСКО прийняти цей заклик до відома, підготувавши відповідні заходи.
Рада програми також підтримала пропозиції Міжнародної архівної ради (МАС) про проголошення Міжнародного дня архівів, але запропонувала об'єднати з пропозицією про проголошення Всесвітнього дня аудіовізуальної спадщини.

У церкві 27 жовтня вшановують пам'ять святої Параскеви (Парасковії) Сербської, яка жила приблизно в XI столітті на території, прилеглій до Мармурового моря. До речі, Парасковія народилася в тій же сім'ї, що і святитель Єфимій, відомий як єпископ Мадитоса. Коли батьки Параски померли, то вона вирішила роздати спадщину бідним людям і сама рушила в Константинополь для того, щоб прийняти чернечий постриг. Далі Параскева відвідала Святу землю як прочанин і вирішила оселитися в Йорданській долині. У рідні місця вона повернулася за 2 роки до своєї смерті. Як казали очевидці, мощі Параскеви володіли чудодійними властивостями - допомагали вилікуватися від численних недуг.

Народні прикмети на 27 жовтня

  1. Багато бруду на Параску - сніг, який випаде в наступний раз, приведе до справжньої зими і вже довго не розтане
  2. Якщо людина народилася 27 жовтня, то його талісманом є камінь топаз. Крім того, говорили, що такій людині необхідно буде багато працювати, щоб досягти поставлених цілей, якими б вони не були
  3. Зоряне небо яскраве - буде гарний урожай
  4. Вітряна і суха погода 27 жовтня - літо наступного року буде сухим і неврожайним.
  5. Брудно, а слід від кінського копита повністю наповнюється водою - прикмета, що скоро настане зима
  6. Голосно каркають ворони - чекай відлиги
  7. Хмарна і сніжна погода - прикмета того, що в травні місяці буде негода
  8. Ліс покрився інеєм - це обіцяє багатий урожай вівса. Дощ завжди йде до хорошого врожаю пшениці

Цей день в історії: 

  • 1654 — 50-тисячне військо Речі Посполитої на чолі з коронним гетьманом Станіславом Потоцьким вирушило на Поділля і Брацлавщину.
  • 1662 — Англійський король Карл II продав Дюнкерк Королівству Франція.
  • 1882 — народився перший професійний національний реалістичний театр на українських землях під орудою М. Л. Кропивницького.
  • 1895 — Завершене будівництво першої лінії Транссибірської залізничної магістралі.
  • 1938 — на І з'їзді художників УРСР створено Спілку радянських художників України.
  • 1943 — червоноармійські війська вигнали нацистських окупантів з районних центрів Кринички Дніпропетровської, Михайлівку та Якимівку Запорізької областей.
  • 1944 — з Ужгороду вигнано нацистських окупантів.
  • 1951 — Уперше при лікуванні раку використана радіація.
  • 1982 — Китайська Народна Республіка оголосила, що її чисельність населення перевищила 1 мільярд жителів.
  • 1984 — Стала до ладу Байкало-Амурська магістраль.
  • 1990 — Обрані перші два Президенти республік СРСР: Аскар Акаєв у Киргизькій РСР (у парламенті) і Сапармурат Ніязов у Туркменській РСР (на всенародних безальтернативних виборах).
  • 2007 — Прем'єра в Україні серії «The Devil's Hands Are Idle Playthings» мультсеріалу Футурама.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024