П’ять інтерактивних цікавинок оновленої експозиції Музею книги і друкарства

23 Жовтня 2019, 12:29
5711

У Музеї книги та друкарства Острога завершують утілювати проєкт «Інтерактивний музей стародруків», що став переможцем конкурсу від Міністерства культури України «Малі міста – великі враження».

У межах проєкту оновлюють експозицію музею. Зокрема, на першому поверсі вежі тривають роботи зі створення культурного простору – місця, де відбуватимуться різноманітні мистецькі події.

Зміни вже втілили у виставковій залі третього поверху музею. Наразі там організовано експозицію про історію книгодрукування, яку доповнили історією форматів книги. Тут відвідувачі можуть почути не лише про те, чим і коли друкували, а й дізнатися про процес та особливості книгодрукування. Також виставка стала більш логічною. Для прикладу, Невідоме Євангеліє з дарчим написом Петра Конашевича-Сагайдачного тепер розміщене у вітрині «Випускники Острозької академії». До того ж, працівники музею переклали текст дарчого напису, тому всі охочі можуть його прочитати. Окрім того, у вітрини з книгами додали різні цікаві автентичні предмети: монети, підсвічники, чорнильниці й інше. Важливо, що експозицію доповнили експонатами історії друкарства єврейської громади міста.

Ми підготували для вас 5 інтерактивних цікавинок Музею книги та друкарства.

Книга на ланцюгу

Увагу відвідувачів вона привертає тим, що до її палітурки прикріплений масивний ланцюг. Таємницю книги нам розповів заступник директора історико-культурного заповідника Андрій Брижук. У середньовічних бібліотеках була традиція приковувати книги до стелажів. Причина дуже проста: у той час кожна книга була справжнім скарбом, не лише інтелектуальним, а найперше матеріальним. Аби її ніхто не поцупив, книгу кріпили цепом.

Віднедавна відвідувачі можуть відчути, як читати книгу, яка прикована. Працівники музею власноруч виготовили муляж експоната й усі охочі можуть його взяти до рук. До слова, біля цього експоната також розташували книгу зі шкіряною палітуркою, до якої теж можна доторкнутися й відчути тонкощі такого художнього промислу, як тиснення на шкірі.

Частина експозиції
Частина експозиції

Прикута книга
Прикута книга


 

Книжкова полиця з улюбленими книгами

Саме таку полицю для улюблених книг відвідувачів Музею книги та друкарства встановили в Луцькій вежі. На спеціальних аркушах усі охочі можуть записати назву й автора книги та прикріпити його на полиці. Окрім того, можна підгледіти рекомендації від гостей музею і дібрати для себе, що почитати.

Інтерактивна поличка з улюбленими книгами відвідувачів
Інтерактивна поличка з улюбленими книгами відвідувачів

 

Написати ім’я гусячим пером та чорнилами

Відвідувачі дуже полюбляють цю інтерактивну можливість Острозького музею. Оглядаючи експозицію, кожен може відчути себе писарем і написати у спеціальному зошиті свої ім’я гусячим пером.

Тут можна відчути себе стародавнім писарем
Тут можна відчути себе стародавнім писарем

 

Почути острозький наспів

Така функція стала можливою відтоді, коли в музеї встановили інформаційний сенсорний кіоск. Окрім запису острозького наспіву, можна прочитати відомості про книги, довідку про Луцьку вежу, переглянути картини, старі світлини й листівки зі зображенням вежі – від 1864 року до сьогодні та багато іншого.

Писар в експозиції музею
Писар в експозиції музею

Сенсорний кіоск розширює можливості музею
Сенсорний кіоск розширює можливості музею

 

Нова сторінка Острозької Біблії

Це найцінніша та найважливіша книга в експозиції музею. Острозька Біблія – перше повне друковане видання всіх книг Святого Письма церковнослов'янською мовою. Надрукована вона була на кошти кн. Василя-Костянтина Острозького в Острозькій друкарні, роботою якої керував Іван Федоров (Федорович). Цю книгу справедливо називають шедевром не лише українського, але й світового книгодрукування. Під час розмови пан Андрій відкрив невеличкий секрет, який могли помітити лише найбільші шанувальники друкарства. Зокрема те, що Біблія, яка містить 628 аркушів, тобто 1256 сторінок, щоразу розгорнута на іншій. Музейники перегортають сторінки дорогоцінного стародруку, аби папір не псувався. Для прикладу, на фото книга розгорнута на сторінці, де розповідається притча про Соломона. Цікаво, що попередні власники стародруку підкреслили важливі для них слова: «Шлях змії між камінням, птиці – у небі, а чоловіка – біля його дружини».

У Музеї книги
У Музеї книги


Експозицію доповнюють різні речі побутового вжитку
Експозицію доповнюють різні речі побутового вжитку

 

Інна СОБКО
 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024