Богослужіння надворі та взаємні судові позови: громада Українки ділить храм

20 Жовтня 2019, 19:45
10028

Громада села Українка Острозького району, яка приєдналася до Православної церкви України, хоче проводити  богослужіння в місцевому Свято-Троїцькому храмі.

Наразі в місцевому храмі богослужіння проводять віряни УПЦ (МП). Ті прихожани храму, які проголосували за приєднання до ПЦУ, тимчасово відвідують церкву в селі Плоске.

Місцеві активісти звернулися до настоятеля храму, протоієрея Анатолія (Сопіги) та вірян із проханням проводити почергові богослужіння в храмі. Це питання обговорювали публічно в неділю, 20 жовтня. Участь у зустрічі брали віряни обох громад, настоятель храму Українки отець Анатолій, благочинний благочиння церков Острозького району УПЦ (МП) Олександр (Максим’юк), священник із храму села Плоске Ярослав (Кричильський), благочинний благочиння церков Острозького району Юрій (Лукашик). За правопорядком наглядали працівники Острозького відділу поліції ГУНП та Управління превентивної діяльності ГУНП у Рівненській області.

Віряни ПЦУ зібралися на вулиці біля церкви, а їхні опоненти безпосередньо біля воріт храму, блокуючи прохід. У той час на подвір’ї було богослужіння вірян УПЦ (МП). Священники й віряни ПЦУ підійшли й запитали, чи, відповідно до наявних документів, їм дозволять увійти до храму для богослужінь, зокрема почергових. Почувши негативну відповідь, після короткої словесної суперечки громади розійшлися.

За участі Юрія Зімки, начальника сектору превентивної комунікації Управління превентивної діяльності ГУНП у Рівненській області, відбулися перемовини, так би мовити «у вузькому колі». У них брали участь настоятелі та кілька сільських активістів. У цей час отець Анатолій (Сопіга) зачитав звернення до влади Рівненської області щодо захисту їхньої общини через релігійний розкол. Водночас прихильники ПЦУ повідомили про те, що своєю чергою подаватимуть до суду, адже громада має право й відповідні документи, щоб проводити богослужіння в храмі. До слова, факт недопущення громади до церкви зафіксували працівники Управління превентивної діяльності, які згодом і передадуть справу до суду.

Щодо гіпотетичного рішення суду, віряни ПЦУ готові виконати його цілком, а от в УПЦ (МП) покладаються на волю Божу.

Нагадаємо: у березні 2019 року прихожани Свято-Троїцької парафії села Українка проголосували за приєднання до Православної церкви України. Наприкінці березня відповідно до розпорядження голови РОДА громаду офіційно зареєстрували в ПЦУ.

Передрук без дозволу редакції ЗАБОРОНЕНИЙ.

19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром