День всіх начальників: що святкуємо 16 жовтня

16 Жовтня 2019, 08:41
3920

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні середа, 16 жовтня. Справді щаслива та людина, яка має гармонію зі собою та світом. Обирайте вранці улюблений напій, збирайтеся на улюблену роботу, поцілуйте на прощання найближчих... Нехай у вашому дні й житті загалом буде баланс і гармонія!

16 жовтня День ангела святкують Денис, Іван, Павло, Петро, Феодосія 

Світова спільнота відзначає День шефа (боса). Це щорічне свято 16 жовтня. Його історія тягнеться з 1958 року, коли американська секретарка Патріція Гароскі запропонувала нове свято - День Шефа. У 1962 році це свято було офіційно затверджене губернатором штату Іллінойс. Цю традицію підтримали багато країн, свято поширилося на інші країни.

16 жовтня професійне свято лікарів-алергологів. Термін «алергія» вперше був введений віденським педіатром Клеменсом Фон Пірке в 1906 році. Він зауважив, що у деяких з його пацієнтів спостерігаються симптоми, які могли бути викликані певними речовинами - алергенами з навколишнього середовища, такими, як пил, пилок рослин або деякі види їжі. Протягом довгого часу вважалося, що гіперчутливість розвивається у зв’язку з порушенням функції імуноглобулінів Е, проте незабаром стало ясно, що численні механізми з участю різних хімічних речовин викликають появу безлічі симптомів, раніше класифікованих як «алергія».

День алергологів  відзначають щорічно саме 16 жовтня.

Церкви 16 жовтня вшановується пам'ять святого Діонісія Ареопагіта, який жив у I столітті на території Афін. Переказ свідчить, що Діонісій був учнем святого Павла, який згодом висвятив його на посаду єпископа в своєму рідному місті. У 95 році за наказом папи Климента Діонісій був відправлений у Галлію для того щоб проповідувати християнську віру. Однак там приблизно через рік він був схоплений язичниками і убитий. Саме Діонісію історики приписують кілька творів під назвою «Ареопагітики», які справили істотний вплив на розвиток християнської віри та її філософії.

У народі вірили, що 16 жовтня на білий світ виходять так звані осінні лихоманки, які тиняються по світу і вражають людей. Утім, цим існувало і раціональне пояснення, згідно з яким, нестабільні погоди часто приводили до простудних захворювань. Вірили, що допомагає боротися з лихоманкою осикова кора - її завжди намагалися носити з собою. В хаті ж також зазвичай намагалися на всяк випадок тримати осинове поліно. Якщо зводило ноги, клали їх на це поліно. Якщо 16 жовтня боліла голова, то на поліно лягали і відпочивали деякий час. Використовували цибулю, часник, редьку і сіль, які, як вважалося, відлякують нечисть. 16 жовтня було прийнято вимовляти змови, позбавлятися від пристріту саме в цей день, що буде особливо ефективним.

Цей день в історії:

  • 1596 — Розпочався Берестейський церковний собор (за новим стилем).
  • 1793 — Страта Марії-Антуанетти «вдови Капет», королеви Франції, дружини Людовика XVI і матері Людовика XVII.
  • 1813 — Почалася «Битва народів» (тривала до 19 жовтня), в якій брали участь війська Французької імперії, Рейнського союзу, Варшавського герцогства, Австрійської імперії, Королівства Пруссія, Російської імперії і Швеції; закінчилася нищівною поразкою армії Наполеона і його першим зреченням від престолу.
  • 1853 — Розпочалася Кримська війна (1853–1856) між Російською імперією та коаліцією Великої Британії, Французької імперії, Османської імперії, Сардинського королівства за панування над Східним Середземномор'ям
  • 1941 — загальна паніка та безвладдя в Москві, масова втеча радянської партноменклатури та чиновництва із столиці на Схід протягом кількох днів у зв'язку з розвалом оборони Червоної Армії, наближенням вермахту до Москви та «цілком таємною» постановою Сталіна від 15.10.1941 «Об эвакуации столицы СССР»
  • 1946 — За вироком Нюрнберзького трибуналу у Нюрнберзькій в'язниці страчені нацистські злочинці (Йоахім фон Ріббентроп, Вільгельм Кейтель, Ернст Кальтенбруннер, Альфред Розенберг, Франк, Вільгельм Фрік, Юліус Штрайхер, Заукель, Альфред Йодль і Зейсс-Інкварт)
  • 1963 — Вперше запущений в космос триступінчатий носій ракети «Восток», за допомогою якого на орбіту виводилися багатомісні космічні кораблі «Восток».
  • 1964 — Китайська Народна Республіка провела перше випробування ядерної зброї.
  • 1968 — Між урядами СРСР і ЧССР був підписаний договір про умови тимчасового перебування радянських військ на території Чехословацької Соціалістичної Республіки.
  • 1978 — Іван-Павло II (до інтронізації — Кароль Юзеф Войтила) став 264-им Папою римським і першим неіталійцем на папському престолі з 1523, одним з наймолодших понтифіків в історії і першим папою слов'янського походження.
  • 1987 — У Львові створено Товариство Лева.
  • 2005 — У Сан Луїсі (Аргентина) завершився Чемпіонат світу з шахів ФІДЕ. За результатами чемпіонату, чемпіоном світу з шахів став болгарський гросмейстер Веселін Топалов.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024