Як виростити й вигідно продати зернові

15 Жовтня 2019, 14:05
5016

Україна здавна має славу землеробського краю, житниці Європи.

З давніх часів одна з найпопулярніших зернових культур у нашій країні – пшениця.

Найкращі сорти пшениці

За даними офіційної статистики, пшеницею зайнято понад 4,5 га посівних площ, понад 90% яких припадає під озимий посів. Тільки в минулому сезоні аграріям було запропоновано понад 500 сортів озимої пшениці, як вітчизняної, так і іноземної селекції.

Вибір сорту

Найефективнішим важелем інтенсифікації агропромислового виробництва залишається сорт, як основний резерв ресурсозбереження. Значення сорту зростає в умовах ефективного використання нових сортів, що вже пройшли державні випробування і внесених до реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Так за результатами 2018 року в держреєстр унесли 292 сорти м'якої озимої пшениці, серед яких 80% - сорти вітчизняної селекції. Такий величезний асортимент задовольняє навіть найвибагливіших виробників і споживачів.

 Остаточний вибір сорту залежить від матеріально-технічного забезпечення виробника. 

Відповідно до цього сорту пшениці поділяють на три категорії:

  • Високоінтенсивні і інтенсивні сорти озимої пшениці — найбільш продуктивні з генетичного потенціалу. При посіві в оптимальні терміни після кращих попередників і при відповідних умовах і інтенсивних технологіях вирощування такі культури здатні формувати урожай від 10 т / га і більше. У більшості випадків це напівкарликові і низькорослі сорти, цінні та сильні за якістю зерна, із середніми та високими показниками морозостійкості і сухостійні. Серед них варто виділити сорти: одеська Благодарка; Бунчук, одеська Епоха, Жайворонок, Заграва, Смуглянка, Золотоколоса, Чорнява.

  • Універсальні сорти. Їх відносять до проміжного типу. Вони відрізняються високим потенціалом врожайності і збільшеною адаптивністю до несприятливих умов вирощування, а також зниженою вимогливістю до агрофону і попередникам. Формують рясний урожай при інтенсивній технології і демонструють прийнятні показники при середніх умовах зростання і розвитку рослин. Використовуючи їх, можна отримати високий і досить стабільний урожай. До універсальних відносять сорти: Артеміда, Аналог, Богдана, Подолянка, Наталка, Сонечко, Слука.

  • Напівінтенсивного сорти. У цю категорію потрапляють високорослі сорти з відмінною зимостійкістю, найбільш адаптовані до несприятливих умов вирощування (середній і низький агрофон, найгірший попередник, пізні терміни посіву). Потенціал врожайності до 75 ц / га. Сюди відносять сорти одеська Щедрість, Полевик, Лановий.

Кращі з кращих

За результатами опитування сільгоспвиробників, в минулому сезоні було використано 223 сорти пшениці, серед який більш, ніж половина, посівних площ були відведені під 15 кращих сортів.

Варто відзначити, що сортові переваги і їх різноманітність багато в чому залежали від розмірів господарства. Так підприємства з посівними площами менш, як 1 тисяча га в більшості випадків вибирали п'ять сортів озимої пшениці: Шестопаловка, Кубус, Подолянка, одеська Землячка і Богемія. У сегменті середніх сільгосппідприємств з посівними площами до 5 тис га лідерамистали сорти: Антонівка, Смуглянка, Подолянка, Богдана, Шестопаловка.

Водночас в господарствах з площами понад 5 тис га сортові переваги аграріїв дещо відрізняються. За даними опитування, в зазначеному сегменті сільгоспвиробники в своїй структурі частіше за інших використовували сорти: Богдана, Антонівка, Смуглянка, Куяльник, Скаген.

Розглядаючи ТОП 15 сортів вітчизняної та іноземної селекції, варто відзначити лідерів у розрізі регіонів:

  • У південних областях частіше використовують сорти: Шестопаловка, Антонівка, Куяльник, одеська Місія, Одеська 267, одеська Благодарка.
  • На сході воліють сорти Богдана, Подолянка і Фаворитка.
  • У західних областях переважають такі сорти як Мулан і Богемія.
  • У центральному регіоні частіше за інших використовують для посіву пшеницю сортів Самурай і Скаген.

Правильно дібравши сорт пшениці, можна отримати рекордний урожай, а продати його за кордон за вигідною ціною допоможе компанія Амбар Експорт.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024