Що святкуємо 15 жовтня: Міжнародний день сільських жінок

15 Жовтня 2019, 09:15
4768

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні понеділок, 15 жовтня.

Ніколи не шкодуйте за жодним прожитим днем: добрі дні дарують щастя, невдалі додають сили, сумні учать цінувати щоденні радощі, а найкращі породжують спогади. Нехай кожен день подарує вам хоч один приємний спогад!

15 жовтня День ангела святкують Андрій, Анна (Ганна), Борис, Василь, Георгій (Юрій), Давид, Дмитро, Іван, Касіян, Кипріан (Купріян), Костянтин, Михайло, Петро, Степан, Федір, Юстина (Устина), Яків.

Світова спільнота відзначає Міжнародний день сільських жінок. Це щорічне свято 15 жовтня. Уперше Міжнародний день сільських жінок відзначили 15 жовтня 2008 року. У резолюції 62/136 Генеральної Асамблеї від 18 грудня 2007 року, яка офіційно оголосила цей день, визнають «роль сільських жінок, в тому числі жінок, які належать до корінних народів, і їх внесок в прискорення розвитку сільського господарства і сільських районів, підвищення продовольчої безпеки та подолання зубожіння в сільських районах».

Ще нині варто приділити особливу увагу одній гігієнічній процедурі, адже сьогодні Всесвітній день миття рук.  Організація Об’єднаних Націй і, зокрема, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) оголосили 15 жовтня «Всесвітнім днем миття рук». Як відзначають експерти ООН та ВООЗ, миття рук рятує тисячі дитячих життів щодня. «Брудні руки» є однією з головних причин високої дитячої смертності в Азії та Африці. Через немиті руки в організм людини потрапляють збудники холери, вірусної пневмонії, гепатиту, грипу та гострих респіраторних захворювань.

У православній церкві 15 жовтня вшановується пам'ять трьох мучеників Купріяна, Феоктиста й Устини, які жили в IV столітті і загинули за віру в Христа. Відомо, що Купріян жив на території Антіохії і навчався язичницької філософії. У зрілому віці був присвячений у жерці. Подейкували, що він бачив великого князя тьми і знайшов велику силу. У тому ж місті жила Устина, яка прийняла християнство і намагалася навернути у віру своїх родичів. Там же мешкав і юнак  Аглаід, який намагався спокусити Устину і звернувся до Купріяна, знаючи про його здібності і сили. Що б не робив Купріян, дівчина залишалася непохитною. Саме після цього і сам Кіпріян повірив у Христа, покаявся і прийняв хрещення. 

Що стосується Устини, то вона після цього стала ігуменею у одному з місцевих монастирів. Під час гонінь християн  Устина та Купріян постраждали за свою віру і були страчені. Воїн Феоктист, який був стражником імператора, бачачи страждання мучеників, сам увірував у Христа і оголосив себе християнином після чого також був страчений.

Народні прикмети на 15 жовтня

  1. Якщо людина народилася 15 жовтня, то її талісманом є гірський кришталь
  2. Сильний дощ і вітер 15 жовтня - зима обіцяє бути холодною
  3. Якщо листопад розпочався 15 жовтня - прикмета, що скоро настануть холоди

Цей день в історії:

  • 1583 — українські землі у складі Речі Посполитої перейшла з юліанського на григоріанський календар (разом з Іспанією,Королівством Португалія та більшістю італійських держав).
  • 1615 — засновано Київське Богоявленське Братство і школу при ньому, згодом (1632) перетворену на колеґію, а потім — на Києво-Могилянську Академію (1701).
  • 1815 — починається заслання імператора Французького Наполеона на острові Святої Єлени в Атлантиці
  • 1840 — прах Наполеона перевезено з о. Святої Єлени до Королівства Франція.
  • 1926 — у Києві відкрила свій перший сезон Державна російська драма.
  • 1932 — Постанова ВУЦВК «Про утворення Чернігівської області» у складі 36 районів із центром у м. Чернігів.
  • 1964 — відбулася офіційна церемонія запуску нафтопроводу «Дружба»
  • 1995 — Саддам Хусейн отримує 99,96 % голосів на президентських виборах в Іраку
  • 2005 — в Києві відбулася масштабна бійка між націоналістами і комуністами.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024