В Острозькій академії встановлювали другий світовий рекорд

10 Жовтня 2019, 13:20
6194

У Національному університеті «Острозька академія» зробили другу спробу ввійти до Книги рекордів Гіннеса. Цього разу у виші провели наймасовішу лекцію з археології.

Уперше виш установив світовий рекорд 2014 року. Тоді студенти й викладачі 456 годин безперервно читали поезію Тараса Шевченка. НаУОА – єдиний український університет, який потрапив до Книги рекордів Гіннеса.

У четвер, 10 жовтня, у виші провели наймасовішу лекцію з археології. Упродовж 1 години і 5 хвилин археолог, кандидат історичних наук Богдан Прищепа читав для понад 300 студентів лекцію «Середньовічний Острог, відкритий археологами». Попередній рекордсмен – префектура Аоморі, що в Японії. Там освітній захід, який відбувся з ініціативи місцевого уряду, відвідали 293 учасники. В Острозькій академії перевершили попередника і за кількістю учасників, і тривалістю заходу.

Перша секунда встановлення рекорду
Перша секунда встановлення рекорду

Лектор Богдан Прищепа
Лектор Богдан Прищепа

Під час встановлення рекорду
Під час встановлення рекорду

 

Установлення рекорду було чітко організоване. Координували дії учасників і стежили за їхньою присутністю під час лекції стюарти, а саме Андрій Брижук, Оксана Ситницька, Ірина Савіцька, Іван Глушман, Алла Ковальова. Засвідчили встановлення рекорду історики, археологи Олексій Войтюк (Рівне) і Юрій Пшеничний (Дубно).

1
Стуарти спостерігають за подією
Стуарти спостерігають за подією

 

Перед початком заходу до учасників традиційно звернувся ректор НаУОА Ігор Пасічник, який коротко розповів про майбутню ідею та побажав успіхів.

«Ми сьогодні не просто будемо слухати лекцію, яка присвячена археології Середньовіччя нашого міста, а й заповнюватимемо невелику білу пляму, адже ця історія ще нині мало відома», – відзначив Ігор Демидович.

Під час лекції Богдан Анатолійович розповів студентам про розкопки в Острозі, зокрема поблизу Замкової гори, де, ймовірно, була розташована Слов’яно-греко-латинська академія, на місці будівництва нового корпусу НаУОА та важливі знахідки.

Приємно, що серед когорти дослідників, які зробили значний внесок в історичну науку, лектор відзначив Миколу Ковальського, нинішнього викладача НаУОА Віктора Атаманенка. Крім того, йшлося про Олену Годованюк, яка певний час працювала в Острозі.

Після завершення лекції студенти написали короткий тест (40 питань із варіантами відповідей). А ректор подякував усім, хто допомагав організовувати й установлювати рекорд. До слова, ідея заходу належить працівникам відділу міжнародного співробітництва НаУОА Едуардові Балашову та Вікторії Фурман.

Тепер відеозапис установлення рекорду та супровідні документи перешлють у представництво Книги рекордів Гіннеса. Там ухвалять рішення та повідомлять університет. Сподіваємося, воно буде позитивним.

2
Організатори встановлення
Організатори встановлення

 

Читайте також:

В Острозькій академії 17 іноземних послів установили новий рекорд

В Острозькій академії вдев’яте встановили рекорд України

Острозька академія вчергове в Книзі рекордів України

Коментарі
11 Жовтня 2019, 13:47
Молодці! Пасічник тримає Острог і вписує його у світову історію.<br/>Жаль, що така пасивна мерія і так багато тупих &amp;quot;мєсних&amp;quot;, які не розуміють що це робиться для них, для міста.<br/>Острожани, роззуйте очі! Якби не академія ви жили б у селі, а точніше на полігоні ядерних відходів ХАЕС.
11 Жовтня 2019, 22:16
Киянка, так товсто, що тонко. А взагалі постійне бажання, щось комусь довести, показати і розказати, та ще й так, щоб усі-усі почули, так оце якраз таки вказує на комплекс меншовартості: встановити два нікому не потрібні рекорди, побудувати не потрібну для навчання вежу (за держкошт), побудувати котеджі (знову за держкошт) половина з яких уже в приватній власності. <br/>А &amp;quot;пасивна&amp;quot; мерія, до речі, ще в 90-х закріпила вимогу обов'язкового проведення розкопок в історичній частині міста. Яка академією була, скажемо так, &amp;quot;не повністю виконана&amp;quot;.
05 Листопада 2019, 17:01
Не хочу нікого образити, але мушу відповісти &amp;quot;РО&amp;quot;. До того, як тут з'явилась академія, про Острог ніхто нічого хорошого не чув. Єдині асоціації - психлікарня і тубдиспансер. Про історію і культуру заговорили якраз таки в той час, коли з'явилась ідея відновити університет в місті, хоч у це і мало хто вірив. Ініціатива, до речі, йшла від місцевих істориків та краєзнавців, за що їм величезне спасибі. Чи багато в Україні райцентрів, які живуть за рівнем Острога? Куди приїздять дипломати з усього світу, професори з відомих європейських університетів, встановлюються СВІТОВІ рекорди, які - і хочу на цьому наголосити - не мають ніяких повноважень оцінювати всілякі &amp;quot;РО&amp;quot;, бо назва Острог відома цілому світові. І це завдяки академії і людям, які в ній працюють. Усе.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024