Як ворожити у ніч на 13 грудня (Андрія)

12 Грудня 2017, 18:48
5732 Джерело: newskraine.com.ua

Сьогодні 12 грудня, а як відомо, здавна в Україні в ніч на Андрія молоді дівчата гадають на майбутнього чоловіка. Ось декілька найпоширенішх варіантів гадання.

  • Один з найвідоміших способів ворожіння – вийти на вулицю , заплющити очі , покрутитися навколо себе і кинути чобіт. У яку сторону вкаже носок чобота , звідти варто чекати судженого. Місце проживання нареченого можна було дізнатися й іншим способом. В давнину дівчата виходили один за одним у двір і примовляли:

О, Святий , добрий Андрію ,
Я лишень на Тебе маю Надію !
Дуже хочу знати ,
Звідки нареченого  виглядати ?
Ці слова потрібно було повторити тричі , а після – дочекатися гавкоту собаки. З якого боку він почується , звідти і свати прийдуть.

  • Жіночі чобітки також могли допомогти визначити , хто з дівчат першим «встане на рушник» . Для цього взуття всіх дівчат вибудовували ланцюжком по черзі один за одним з найдальшого кутка кімнати і до порога. Та дівчина , чий черевик першим переступить поріг , в наступаючому році вийде заміж.
  • Існує кілька варіантів дізнатися ім’я нареченого. Для цього потрібно написати на папірцях імена хлопців , скласти це все в шапку , перемішати і … покластися на долю , витягуючи папірець з ім’ям. Ще один варіант – просто вийти на вулицю і запитати ім’я першого зустрічного чоловіка . Повір’я говорить , що таке ім’я і буде носити наречений.

Існує і зворотний варіант ворожіння , коли хлопці вибирають собі суджену . Для цього кожній дівчині дають ім’я квітки , назва якого пишуть на папері. Потім до кімнати по одному впускають « женихів » і пропонують їм вибрати собі квітка з тих , що написані на папері. Вважалося , що та дівчина , зашифроване ім’я якої назвав юнак , і буде йому нареченою.

  • Передбачали долі і за допомогою сірників. На тарілку з водою клали два сірники : одна – це хлопець , в ідеалі той, якому дівчина симпатизує ; другий – символ самої дівчини . Потім потрібно подути на ці сірники : якщо від дівочого дихання вони зійдуться , то це вірна ознака того , що задуманий кавалер стане нареченим.
  • Найцікавішою і самої містичної частиною ворожінь вважалася можливість побачити обличчя свого судженого. Для цього « ворожка » брала свічку , підпалювала її і капала воском на блюдце . Потім дівчата розглядали , що вийшло і шукали відмінні риси , що підказують, на кого це пляма схоже . Кажуть , що нерідко дівчата хитрили, навмисне крутячи свічку так , щоб краплі воску взяли риси « потрібного» нареченого.


 

 

Коментарі
13 Грудня 2017, 00:45
Класне ворожіння
Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024