Острозький ректор розповів, що думає про реформу освіти нової міністерки

09 Жовтня 2019, 13:20
4782 Джерело:  Фото із сайту НУ «Острозька академія»

Ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник висловив свою позицію щодо реформи освіти нової міністерки Ганни Новосад. 

Його відповідь надала прес-служба університету виданню «Четверта влада». 

Ректор стверджує, що концепт, коли на перше місце ставиться працевлаштування студентів – не витримує критики. За його словами, не відомо яким чином буде визначатися працевлаштування студентів. Чи це працевлаштування за спеціальністю, чи це працевлаштування взагалі.

Ігор Пасічник також вважає, що якщо будуть визначати працевлаштування за спеціальністю, то випускники українських закладів вищої освіти в праві поставити до держави Україна претензії. В праві вимагати організувати робочі місця, виробництва по спеціальності, на які вони будуть працевлаштовані.

«Головним показником якості діяльності університету має бути якість навчання. Якість знань, умінь та навичок, які дають університети.

Я проти того, щоб було ЗНО на вступі. Я за те, щоб було ЗНО на випуску із вищого навчального закладу. Закінчив бакалаврат студент – проводить міністерство ЗНО, визначає якість освіти і за цими результатами розділяє державне фінансування.

Низькі знання – статус закладу вищої освіти понижується. Теж саме на магістерці.

Разом з тим повинні враховуватись другорядні показники: відгук роботодавців про випускників, затребуваність на ринку праці, якість управління, досягнення наукові».

Ректор вважає, що автономія у розпорядженні коштами на зарплати викладачів – це добре. Було б чим розпоряджатися. 

«Якщо говорити про регулювання заробітної платні, то тут цілком мала бути б скандинавська система. Тобто якщо ти вчений, науковець який має багато публікацій, патентів, винаходів, якщо ти маєш багато аспірантів/докторантів, проводиш дослідження і твоє ім’я відоме в науці, то вчена рада університету може надати подвійну заробітну плату.А якщо ти прекрасний викладач, який лише читає лекції і практичні, то твій рівень заробітної плати буде звичайний».

«Надання права для вчених рад університетів самостійно встановлювати розмір заробітних плат для кадрового складу університету це досить позитивне явище. Було б що ділити».

Ігор Пасічник каже, що автономія має бути ширшою. Університети, які мають вільні площі, могли б здавати їх в оренду. І для держави заробіток, і для університету.

Але університети не мають права це робити. Для цього треба дозвіл Фонду держмайна і Міністерства освіти і науки. Тож автономія має бути системною, вважає ректор. 

 Державне замовлення в університетах не відмінять, лише змінять назву на «державне фінансування», за словами Ігора Пасічника.

«Що таке державне замовлення? Це коли держава фінансувала підготовку певної кількості студентів. І потрібно відзначити, що фінансувала дуже погано. Адже  фінансувала в основному заробітну платню викладачів.

А, скажімо, енергоносії, комунікації, бібліотеку і так далі – університети фінансували за власні кошти. Коли заклад вищої освіти отримає 50% державного фінансування і сюди будуть входити різні статті витрат (заробітна платня, покриття комунікацій, бібліотека) то це звісно буде краще».

«Говорячи про зміни в освіті анонсовані новою міністеркою, то скажу, що вони необхідні. Зміни особливо у вищій освіті дуже необхідні. Але чи мають вони розпочинатися з того, що анонсовано – то це інше питання».

Коментарі
09 Жовтня 2019, 18:06
Ось хто мав би бути міністром освіти. А не оця реформаторка і іже с нею...
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024