Всесвітній день усмішки: що відзначаємо 4 жовтня

04 Жовтня 2019, 07:42
5140

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні п'ятниця, 4 жовтня. Нехай сьогоднішній день буде зігрітий усмішками, а життя сповненим любов'ю та добром.

4 жовтня День ангела відзначають Агнія, Андрій, Данило, Дмитро, Євсевій, Зенон, Йосип, Іпатій, Ісак, Кіндрат, Лаврентій, Мелетій, Нестор.

Сьогодні Всесвітній день посмішки (World Smile Day). Його відзначають із 1999-го року в першу п’ятницю жовтня. Виникненню цього свята посприяв колись зовсім невідомий американський художник Харві Белл. Згідно з легендою, своєю творчістю він нічим особливо не виділявся серед його колег. Критики вважали його і зовсім пересічним, і посереднім художником. Одного разу, десь у 1963-му році, до нього надійшло замовлення від однієї страхової компанії State Mutual Life Assurance Company of America на виготовлення якого-небудь яскравого і незабутнього символу для їх візитною картки. Як відомо, все геніальне доволі просто і Харві запропонував їм усміхнену жовту пику, відому зараз як звичайний «смайлик». Замовники схвалили цю ідею. Робота була оцінена в півсотні доларів і всі залишилися задоволені.

Після того, як фірма ввела цей нехитрий символ в побут вони відразу помітили, що їх клієнтам це страшенно сподобалося й успіх від цього нововведення перевершив найсміливіші очікування. Потім цей символ, крім значків, став з’являтися на бейсболках і футболках, листівках і конвертах, і навіть на сірникових коробках. Отож, перша неділя жовтня - іменини знайомого всім смайла.

 

У церкві 4 жовтня вшановується пам'ять Кіндрата - одного з 70 апостолів, який проповідував Слово Боже в I столітті на території Афін і носив сан єпископа. Згідно з переказами, багатьох людей він навернув до християнства, і це викликало ненависть з боку язичників. Тому, одного разу вони напали на Кіндрата і збиралися побити його камінням, але Кіндрат залишився живий, хоча й опинився у в'язниці, де помер від голоду. У переказі говориться, що смерть Кіндрата настільки вразила імператора Адріана, що він згодом видав указ, який забороняв судити людину без доказів. Крім цього в церкві відбуваються молебні на честь пресвітера Андрія і єпископа Іпатія.

Народні прикмети на 4 жовтня

  1. Якщо погода 4 жовтня сонячна і тепла, але вітер дме з Північного Сходу або Півночі, то зима буде холодною
  2. Яка погода на Кіндрата - такою вона буде ще 4 тижні
  3. Якщо людина народилася 4 жовтня, то її талісманом є цитрин
  4. Різко 4 жовтня похолодало - скоро прийде зима
  5. Багато горіхів, але немає грибів - прикмета, що зима буде сніжною і суворою
  6. Днем холодно, а вночі стає тепліше - скоро буде негода.

Цей день в історії:

  • 1535 — надруковано першу англомовну Біблію («Біблія короля Якова»).
  • 1582 — Папа Римський Григорій XIII оголосив про проведення реформи календаря, яка мала за мету ліквідувати помилку в обчисленні дат: з моменту введення юліанського календаря до XVI століття «набігла» різниця в 10 днів порівняно з астрономічною датою. Згідно з нововведенням Папи, після 4 жовтня 1582 року одразу ж наступало 15 жовтня. Новий календар отримав назву «григоріанського».
  • 1675 — нідерландський фізик Хрістіан Гюйґенс запатентував кишеньковий годинник
  • 1812 (21 вересня за ст. ст.) — в Криму заклали Нікітський ботанічний сад
  • 1830 — у результаті повстання в Брюсселі проти нідерландського короля Вільгельма I Оранського було проголошено незалежність Бельгії
  • 1875 — декретом австро-угорського цісаря Франца-Йосифа I засновано університет у Чернівцях (тепер Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича)
  • 1883 — вперше вирушив у рейс «Східний експрес», що з'єднав Османську імперію з Західною Європою
  • 1890 — у Львові створено Русько-Українську Радикальну Партію — першу українську політичну партію
  • 1900 — розпочала роботу Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії КрушельницькоїЛьвівська опера.
  • 1911 — у Лондоні введено в дію перший у світі ескалатор
  • 1927 — у Брюсселі за ініціативою Міжнародної організації праці засновано Міжнародну асоціацію соціального забезпечення
  • 1937 — у газеті «Правда» з'явилася критична стаття, згідно з якою українську мову потрібно більше наблизити до російської (див. Харківський правопис)
  • 1957 — з космодрому Тюратам в Казахській РСР запущено перший у світі штучний супутник Землі під назвою «Супутник-1». ООН проголосив цей день Днем початку космічної ери людства
  • 1958 — із Лондона до Нью-Йорку розпочалися перші регулярні трансатлантичні рейси реактивних літаків
  • 1965 — Папа Римський Павло VI видав буллу, якою зняв з євреїв звинувачення у смерті Ісуса Христа
  • 1968 — відбувся перший політ пасажирського літака Ту-154
  • 1989 — у Києво-Печерській лаврі відкрито духовну семінарію Руської Православної церкви
  • 1993 — після 10-годинної атаки урядові війська взяли штурмом будівлю Верховної Ради РФ. Були заарештовані лідери антиєльцинської опозиції.
  • 2001 — британські вчені розшифрували генетичний матеріал бактерії, що викликає чуму
  • 2001 — катастрофа пасажирського літака Ту-154 авіакомпанії «Сибір» над Чорним морем під час навчальних стрільб ПС ЗС України.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024