День без автомобілів та інші свята: що відзначаємо 22 вересня

22 Вересня 2019, 07:59
3759

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні неділя, 22 вересня.

Життя настільки цікаве, наповнене і насичене, що просто не можна опускати руки! Адже кожен день, коли сходить сонце, у нас з'являються тисячі можливостей змінити будь-яку ситуацію.

22 вересня День ангела відзначають Анна (Ганна), Василь, Григорій, Йосип, Олексій, Юрій.

В Україні це День партизанської славиЩорічне свято, встановлене в Україні «…на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, увічнення їх пам'яті…» згідно з Указом Президента України «Про День партизанської слави» від 30 жовтня2001 року № 1020/2001.

Сьогодні День машинобудівника України. Враховуючи особливу важливість машинобудівної галузі в розвитку і функціонуванні економіки країни, а також її роль у суспільстві, професійне свято машинобудівників – «День машинобудівника» виник ще з часів Радянського Союзу, заснований Указом Президії Верховної Ради СРСР від 1-го жовтня 1980-го року N 3018-Х «Про святкові і пам’ятні дні», в ред. Указу Президії Верховної Ради СРСР від 1-го листопада 1988-го року N 9724-XI «Про внесення змін до законодавства СРСР про святкові і пам’ятні дні» і відзначався в останню неділю вересня. У новому українському законодавстві «День машінобудівніка» був додатково закріплений Указом Президента України від 8 вересня 1993 року № 361/93 і щорічно відзначається в четверту неділю вересня.

На 22 вересня випадає День без автомобілів. Ідея заснувати таке свято виникла 1973 року під час масштабної нафтової кризи. Від 1994 року свято надрало популярності в Європі,а згодом поширилося світом.

Наростаюча популярність Всесвітнього Дня без автомобілів цілком зрозуміла. Крім того, багато хто з нас вже зараз розуміють, що двигуну внутрішнього згоряння, котрий працює на перероблених нафтопродуктах, є безліч прекрасних і перспективних альтернатив. Це не тільки нові технології, які приходять на зміну бензиновим і дизельним двигунам, але і добре забуті старі - велосипеди, громадський транспорт і піші прогулянки. 

21 вересня відзначають народження Пресвятої Богородиці, а 22 вересня вшановують пам'ять батьків Діви Марії.

У народі Анну і Іоакима вважають покровителями породіль і бездітних, адже вони самі досить довго не могли зачати дитину, і сталося це, коли вони були у похилому віці. Тоді Йоаким подався у пустелю для молитви, де йому з'явився ангел, який повідомив, що у них народиться дочка. Сталося саме так, і через 9 місяців після цієї події Анна народила дочку. Подружжя пообіцяли, що присвятять дочку Богу, а тому, що віддали Марію в храм Єрусалима, де вона перебувала до свого повноліття.

Зазвичай 22 вересня було прийнято кликати жінок на бенкет, адже цей день називали днем породіль. 22 вересня вітали молодих матерів і обов'язково вшановували повивальних бабок. Прийнято було 22 вересня підносити подарунки близьким людям від молодих або бездітних молодят - прикмета, що шанування своїх родичів дай благодать і дозволить зачати дитину.

Народні прикмети на 22 вересня

  1. Якщо людина народилася 22 вересня, то його талісманом є берил
  2. Якщо у цибулі багато лушпиння - прикмета, що зима буде суворою

Цей день в історії:

  • 1002 — заснування міста Хотин (Чернівецька область, Україна)
  • 1307 — Королівська рада Франції ухвалила рішення про арешт усіх тамплієрів, що перебувають на території держави
  • 1499 — Швейцарія здобула незалежність від Священної Римської імперії
  • 1784 — росіяни заснували перше постійне поселення на Алясці (на острові Кадьяк)
  • 1792 — цей день був оголошений першим днем революційного французького календаря.
  • 1862 — президент США Лінкольн Авраам оголосив про звільнення негрів-рабів.
  • 1908 — Князівство Болгарія де-юре визнано незалежною державою
  • 1917 — Симон Петлюра виступив на засіданні Генерального секретаріату УНР із законопроектом про Вільне козацтво
  • 1920 — ліквідовані Тургайська і Уральська області Киргизької АРСР Російської СФРР
  • 1935 — У СРСР засноване звання Маршал Радянського Союзу, введені офіцерські звання (крім генералів).
  • 1937 — утворені Кам'янець-Подільська, Полтавська, Житомирська, Миколаївська області
  • 1939 — війська СРСР захопили Львів і Стрий
  • 1941 — в окупованому нацистами Києві відновлено діяльність Всеукраїнської православної церковної ради
  • 1955 — в Аргентині здійснено військовий переворот, що повалив уряд диктатора Хуана Перона.
  • 1980 — почалася ірано-іракська війна.
  • 1993 — прем'єр-міністра України Леоніда Кучму відправлено у відставку
  • 2012 — в одному з ресторанів Преторії під час збройного пограбування, смертельно поранений Коррі Сандерс, екс-чемпіон світу з боксу, який наступного дня помер у лікарні.
Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024