Професійне свято рятувальників: кого вітати 17 вересня

17 Вересня 2019, 07:07
4978

Доброго ранку, дорогі читачі!

Якось непомітно промайнула половина першого місяця осені – на календарі 17  вересня.

У час, коли на  полицях магазинів нам доступні будь-які речі й продукти, справді цінними залишаються доброта, співчутливість, вірність, щирість. Хай ці риси завжди будуть притаманні вашим близьким і рідним!

17 вересня День ангела святкують Митрофан, Мойсей, Олена, Олександр, Панас (Опанас, Афанасій), Семен, Федір (Феодор), Юліан, Юлій

Сьогодні своє професійне свято відзначають рятувальники. У підписаному 27.08.04 Президентом України Указі № 1010/2004 «Про день працівників цивільного захисту», відзначено значний внесок пожежників і аварійно-рятувальних формувань і служб у справі захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Надалі, згідно з указом Президента України № 830 від 12 вересня 2008 року цей День став мати назву "День рятівника". Це свято відзначають 17 вересня.

17 вересня – День пам’яті ікони Божої Матері «Неопалима Купина». Церква зарахувала цей лик до чудотворних ікон, і до цього дня віруючі моляться перед ним в надії на допомогу Вищих Сил. У народі вірили, що в цей день вогонь стає священним, і в день свята в нього не можна плювати. Свічки гасили пальцями, а пожежі від ударів блискавки заливали молоком від чорної корови, вважаючи вогонь Голосом Небесним. Запалюючи печі, намагалися говорити пошепки і не допускали ніякої лайки.

Народні прикмети на 17 вересня

  1. День видався непогожим і дощовим - осінь буде сухою.
  2. Великі мурашники в лісі - до сильних морозів взимку.
  3. Багато горобини - до холодної зими.
  4. Вийдеш у двір з вилами - всю нечисть сполохаєш!
  5. В цей день не можна подавати жебракам. Вважалося, що вигнана зі своєї оселі лихоманка приймала вигляд бабусі-мандрівниці і ходила по селах за милостинею. Хто їй подасть - той весь рік в її владі буде. Також в цьому випадку можна накликати на себе злидні.
  6. Перед іконою «Неопалима купина» треба помолитися в її день, і в будинку не буде пожежі, а господарі на майбутній рік не постраждають від блискавки.
  7. Якщо раптом сталася пожежа, треба обійти палаючий будинок з цією іконою.
  8. Голуби гніздяться в цей день під дахом - в найближчі місяці будинок не постраждає від вогню.
  9. Заєць в село забіг - до великого вогню.
  10. Філін голосно гупає - до пожежі.
  11. Щоб не постраждати від пожежі, не можна в цей день говорити: «Я не боюся вогню».
  12. Відправитися в гості - до біди.

Цей день в історії

  • 1809 — згідно з Фрідріхсгамським мирним договором, який завершив шведсько-російську війну, Фінляндія й Аландські острови від Швеції перейшли під владу Російської імперії
  • 1834 — професора Михайла Максимовича затверджено на посаді ректора Київського університету св. Володимира.
  • 1919 — Оприлюднено відозву головного отамана військ УНР Симона Петлюри до населення соборної України з викладом основних положень програми уряду УНР.
  • 1924 — в Женеві відкрито першу в світі приватну міжнародну школу, у якій на той час навчалося 8 учнів.
  • 1944  — союзники розпочали Голландську повітряно-десантну операцію, наймасштабнішу повітряно-десантну операцію у світовій історії.
  • 1989 — у Чернівцях розпочався І Республіканський фестиваль української пісні «Червона рута».
  • 1993 — Останні підрозділи російських (кол. радянських) військ залишили територію Республіки Польща.
  • 2003 — на острові Бирючий відбулася зустріч президентів України та Росії Леоніда Кучми та Володимира Путіна, на якій вони, зокрема, обговорили питання морського кордону в акваторіїАзовського моря та Керченської протоки.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024