Які документи треба переробити після зміни прізвища: покрокова консультація

26 Вересня 2019, 15:40
1267

Тема обміну документів після зміни прізвища актуальна завжди.

У Державній міграційній службі підготували поради щодо обміну паспортних документів, а також надала невелику консультацію людям, які мають намір змінити прізвище.

Після зміни прізвища обміну підлягають як «внутрішній», так і закордонний паспорти. Але спочатку оформляємо нову ID-картку, а вже на її підставі – новий закордонний паспорт. Для цього протягом одного місяця з дня зміни прізвища слід звернутися із заявою щодо обміну паспорта.

Власники ID-картки для оформлення нового паспорта можуть звернутися до будь-якого підрозділу ДМС або ЦНАП, що надає такі послуги – реєстрація місця проживання у цьому випадку значення не має. Якщо обміну підлягає паспорт-книжечка, то для оформлення ID-картки на нове ім’я треба звернутися за зареєстрованим місцем проживання – до територіального підрозділу ДМС або ЦНАП.

Новий закордонний паспорт оформляється на підставі вже отриманої ID-картки на нове ім’я – у будь-якому підрозділі ДМС, ЦНАП або «Паспортному сервісі».

Ідентифікаційний код присвоюється одноразово і залишається незмінним упродовж всього життя. Важливо, що цей номер візуально доступний на зворотному боці ID-картки та внесений до вмонтованого електронного носія. Але про зміну прізвища необхідно обов’язково повідомити Державній фіскальній службі України для зміни реєстраційних даних. Справа значно полегшується завдяки можливості подати заявку через особистий електронний кабінет.

Про порядок зміни посвідчення водія можна дізнатися у Головний сервісний центр МВС Для цього теж потрібно мати паспорт, оформлений на нове прізвище.

Про зміну прізвища повідомляємо також Державний реєстр виборців та банківські установи, послугами яких ви користуєтесь.

Також є ряд документів, які НЕ треба змінювати:

- документи про освіту: дипломи про середню і вищу освіту, сертифікати про проходження курсів з підвищення кваліфікації тощо;

- документи, що встановлюють право на майно (наприклад, договір купівлі-продажу);

- трудові книжки (до них зміни вносяться уповноваженими кадровими підрозділами).

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39