Острожани взяли участь в урочистостях із нагоди роковин початку Другої світової війни

06 Вересня 2019, 09:38
Представник Острога Ігор Тимошенко другий ліворуч 3666
Представник Острога Ігор Тимошенко другий ліворуч

Острожани у складі делегації від України відвідали Республіку Польщу, де взяли участь у пам’ятних заходах до 80-х роковин початку Другої світової війни.

Вісімдесят років тому почалася Друга світова війна – найкривавіша та наймасштабніша в історії людства. Директор КЗ «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» Микола Манько розповідає, що Острог потрапив у вир війни чи не в перші години після нападу нацистів на Польщу. 1 вересня 1939 р. солдати з острозького гарнізону (19 полк уланів волинських) у складі Волинської бригади кавалерії Війська Польського в битві поблизу села Мокра на захід від Ченхостови цілий день успішно стримували наступ німецької танкової дивізії, підтримуваної бомбардувальною авіацією.

Минулого тижня острожани у складі делегації від України відвідали Республіку Польщу та стали свідками реконструкції цих боїв біля Мокри. Острог під час поїздки представляли директорка Інклюзивно-ресурсного центру Острога (ІРЦ) Олена Обуховська,  її колеги практична психологиня Оксана Миненко та вчителька-реабілітолог Олена Друзюк, отець Вітольд-Йосиф Ковалів, депутат Острозької районної ради Роман Свинарчук і командир другої роти – старший офіцер-вихователь КЗ «Острозький обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Костянтина Івановича Острозького», підполковник запасу Ігор Тимощук, який давно досліджує історію полку уланів в Острозі.

Організувала візит Громадська організація ім. Томаша-Оскара Сосновського, яку очолює рівнянин Ярослав Ковальчук. Упродовж трьох днів, від 30 серпня по 1 вересня, острожани мали насичену й цікаву програму. Окрім участі у вшануванні 80-х роковин початку Другої світової війни, представники Острога відвідали Краків, де мали екскурсію та зустріч із президентом (мером) міста. Для представників влади острожани передали сувенірну продукцію з нашого історичного міста.

Делегація з Острога з господарями
Делегація з Острога з господарями

Отець Вітольд-Йосиф Ковалів другий праворуч
Отець Вітольд-Йосиф Ковалів другий праворуч

 

Як розповіла Олена Обуховська, враження в усіх учасників делегації від поїздки надзвичайно захопливі. Під час візиту їй із колегами також пощастило познайомитися з паном Вальдемаром, фахівцем, який упроваджує іпотерапію у роботі з дітьми з інвалідністю. Працівниці ІРЦ запросили його до Острога й сподіваються на подальшу співпрацю та обміні досвідом.


 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024