На престольне свято в академічному храму служив архієпископ Онуфрій

25 Серпня 2019, 09:16
Владика Онуфрій 5093
Владика Онуфрій

Водночас із Днем Незалежності України в Острозі відзначають ще одне свято – день пам’яті преподобного Федора Острозького – святого землі Волинської.

Преподобний Федір Острозький – небесний покровитель української державності та острозького музейництва

У суботу, 24 серпня, у Студентсько-викладацькому храмі преп. Федора Острозького при НаУОА відбулося святкове богослужіння з нагоди престольного свята. Розділити духовну радість до храму завітало десять священників із Рівненщини та Хмельниччини. Святкову Божественну Літургію очолив архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій.

Зі самого ранку до храму потягнулися прихожани. Чимало з них були вбрані у вишиванки. Розпочалося богослужіння з водосвятного молебню і акафісту преподобному Федору Острозькому. Згодом духівництво відслужило Божественну Літургію і молебень за Україну.

2
У Студентсько-викладацькому храмі преп. Федора Острозького
У Студентсько-викладацькому храмі преп. Федора Острозького

2

3

2
Престольне свято Федора Острозького
Престольне свято Федора Острозького

 

Опісля до острожан і гостей міста з вітальним словом звернувся архієпископ Онуфрій.

«Князь Федір Острозький, святий Волинського краю, – визначна людина. Уроки її правління треба записати як настільну книгу в адміністрації чи то офісі президента і не тільки. Нехай державні мужі читають, учаться, як треба правити князівством, перефразовуючи – демократичною державою. Адже якими високими були принципи правління за часів князів Острозьких!», – відзначив владика.

1

 

Багато говорив архієпископ Онуфрій про незалежність церкви, переповідав історію сучасного Острога, порівнюючи зі справами князів Острозьких.

«Чим більше ми будемо залежні від Бога, тим більше будемо незалежні від інших держав, країн, чужих поглядів і зла. Нехай Господь благословляє кожного з нас і посилає всі земні блага», – підкреслив отець-настоятель Василь Жуковський

2
До Святого Причастя
До Святого Причастя

1
Під час Божественної Літургії
Під час Божественної Літургії

 

 

З нагоди храмового свята низку вірян відзначили благословенними грамотами Митрополита Київського і всієї України Епіфанія та Архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона.

За розбудову Православної церкви України та безкорисне служіння народу України благословенні грамоти за підписом митрополита Епіфанія отримали такі парафіяни храму: Юлія Гефтер, Василь Петрук, Віра Панчук, Олександр Ундір, Ольга Соколянська, Андрій Смирнов, Анна Самець. Владика Онуфрій відзначив, що на сьогодні ці грамоти – найвища церковна нагорода ПЦУ.

1
Олесь Ундір
Олесь Ундір

 

Своєю чергою Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон благословенними грамотами відзначив сім’ї Шляхових і Рачківські, Валерія Хомича, Раїсу Манько, Ганну Зінчук, Раїсу Зінчук, Богдана Марченка, Соломію Поліщук, Юрія Нечипорука.

Завершилося святкове богослужіння єлеєпомазанням.

1
Перед іконою Федора Острозького
Перед іконою Федора Острозького

1

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024