Острозькі журналістки вчилися писати про гендерне насильство

16 Серпня 2019, 18:01
Інна Собко отримує сертифікат від організаторок 3841
Інна Собко отримує сертифікат від організаторок

Працівниці засобів масової інформації Острога взяли участь у практикумі «Не нашкодь: як писати про гендерне та домашнє насильство».

Дводенний інтенсив у Києві організували UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення України спільно з ГО «Інтерньюз-Україна» у межах інформаційної кампанії «Розірви коло». За результатами конкурсного відбору учасниками воркшопу стало двоє представниць Острога – головна редакторка міської газети «Замкова гора» Інна Собко й кореспондентка, випускова редакторка сайту Район.Острог Галина Максимчук. Загалом участь у навчанні взяло 16 медійників із різних куточків України.

Статистичні дані щодо домашнього насильства
Статистичні дані щодо домашнього насильства

 

Упродовж 12–13 серпня журналісти і журналістки спілкувалися з юристами, полісменами, соціальними працівниками, психологами та іншими фахівцями, компетентними в царині домашнього та гендерного насильства. Зокрема, Марина Легенька, директорка Департаменту правової допомоги ГО «Ла Страда – Україна», розповіла про сучасний стан справ в українському законодавстві щодо запобігання та протидії домашньому насильству, Андрій Ткачов, помічник голови Нацполіції України, повідомив про «сімейну поліцію», як мобільні групи борються з домашнім насильством. Психологиня-практик Наталія Мілорадова говорила про гендерно зумовлені стереотипи, а психологиня мобільної бригади Євгенія Тарнова поділилася практичними порадами, як спілкуватися з постраждалими від сімейного насильства. Крім того, ішлося про гендерно чутливе мовлення (Ольга Веснянка), наявні сервіси допомоги постраждалим від насильства (Костянтин Бойчук) тощо. Частина воркшопу була присвячена виконанню практичних завдань, як-от, кампейнінгу, формуванню комунікаційних меседжів та ін.

Ольга Веснянка
Ольга Веснянка

Євгенія Тарнова ділиться практичними порадами
Євгенія Тарнова ділиться практичними порадами

 

«На превеликий жаль, гендерне та сімейне насильство в нашій країні досить поширене явище. Окрім того, чи не найбільшою проблемою є толерування насильства через стереотипне сприйняття ролей чоловіка та жінки в суспільстві й сім’ї. Як журналісти, ми можемо допомогти розірвати коло насильства, постійно обговорюючи та висвітлюючи ці питання в засобах масової інформації. Зокрема, для того, аби кожен без винятку безкомпромісно ставився до фізичного, сексуального, психологічного чи економічного насильства. Досвід і знання, якими ділилися з нами спікери та спікерки, – безцінні. Направду, це вкрай складна тема, адже, розповідаючи про біду людини, що зіткнулася з домашнім насильством, можна не допомогти, а нашкодити. Також важливо донести читачеві правильну інформацію про те, хто може допомогти й захистити у випадку домашнього насилля. І, ба більше, спробувати розвіяти одвічні стереотипи: коли б’є – то значить сяде, а не любить!», – розповіла про воркшоп Інна Собко.

На завершення інтенсиву учасники й учасниці воркшопу отримали сертифікати.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024