Повернуті зі забуття: у Розважі освятили оновлений іконостас

11 Серпня 2019, 19:31
Владика Іларіон освячує ікони 7664
Владика Іларіон освячує ікони

У Свято-Космо-Дем’янівському храмі ніде яблуку впасти. Розважці цілими родинами прийшли на врочисту службу, адже нині до храму повертають забуті святині – ікони ХVІІІ–ХІХ століть. Нагадаємо: навесні парафія майже одноголосно вирішила приєднатися до Православної церкви України (ПЦУ). Під час інвентаризації церковного майна у дзвіниці виявили й описали старовинні ікони XVIII–XIX століть, а також рештки іконостасу знищеної церкви.

Розваж: церква Кузьми та Дем`яна до та після перебудови

Відновити місцеві святині взявся мистецтвознавець і реставратор Микола Бендюк. Як розповів Микола Миколайович, реставрації підлягало майже два десятки зображень святих. Ще частину ікон відновити не вдалося.

7
Царські врата - оновлений іконостас у розвазькій церкві
Царські врата - оновлений іконостас у розвазькій церкві

8
Частина оновленого іконостасу
Частина оновленого іконостасу

 

У неділю, 11 серпня, у Свято-Космо-Дем’янівському храму відбулася врочиста літургія, яку очолив Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон. Співслужили владиці благочинний благочиння церков ПЦУ Острозького району отець Юрій (Лукашик), отець-настоятель храму Іван (Мурашко) та інші – загалом майже десять священнослужителів Рівненської єпархії ПЦУ.

Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон бере участь в інтронізації Епіфанія

6
Велелюдно не тільки у храмі, а й на церковному подвір'ї
Велелюдно не тільки у храмі, а й на церковному подвір'ї

5
Під час освячення
Під час освячення

 

Під час богослужіння владика Іларіон освятив оновлений іконостас і відреставровані ікони, які розмістили на стінах храму. Принагідно зазначимо, що декілька образів, які доповнили іконостас замість утрачених, належать пензлеві відомого художника Юрія Нікітіна.

Відомий іконописець Юрій Нікітін написав дві ікони «Різдво в Острозі»

«Бажаю, щоб церква жила, була такою ж гарною, щоб люди приходили сюди дякувати Господу за наше життя. Нехай на довгі роки зберігається Божа благодать, яка тут є», – побажав жителям Острожчини Юрій Нікітін.

5
Реставратор Микола Бендюк і художник Юрій Нікітін
Реставратор Микола Бендюк і художник Юрій Нікітін

 

З вітальними словами до розважців і гостей села звернувся владика Іларіон, зичачи добра, любові й миру в громаді та Україні загалом.

«Чудо Боже звершується по нашій вірі і через нашу любов. Якщо наше серце охололо й у ньому немає любові, а душа зневірюється, то навіть якщо ангел Господній зійде з неба й буде нам благовістувати, ми не повіримо й це не принесе жодної користі. Єдність, скріплена любов’ю і вірою, робить нас єдиними у Христі. Тоді не важливо, які випробування трапляються на нашій долі – у взаєморозумінні та любові ми здатні здолати всі біди», – зазначив Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон.

6
До храму від малого до старого
До храму від малого до старого

6
До святого причастя
До святого причастя

5
До святого причастя
До святого причастя

 

Деяких вірян Свято-Космо-Даміанівської церкви на знак благословення за щиру працю на користь Святої церкви Христової нагородили благословенними грамотами. Зокрема, відзнаки з рук владики Іларіона отримали:

  • Святослав Кирилюк (голова парафіяльної ради храму села Розваж),
  • Ірина Ягодка,
  • Василь Прадун,
  • Василь Полежанський,
  • Анатолій Балковський,
  • Федір Шевчук,
  • Петро Ягодка,
  • Сергій Корнійчук,
  • Микола Бендюк,
  • Юрій Нікітін,
  • Василь Михальчук,
  • Олена Зайчук,
  • Олена Довга,
  • Оксана Андреєва,
  • Віктор Яковець,
  • Химчук Любов,
  • Марина Осипенкова (регентка хору).

6
Вручення почесних грамот
Вручення почесних грамот

5
Вручення почесних грамот
Вручення почесних грамот

 

Реставратор Микола Бендюк розповів, що відновлення деяких ікон ще триватиме, адже це дуже трудомісткий процес. Інші ж святі образи, які врятувати неможливо, але які мають духовну цінність, будуть доступні до огляду.

Колишній сільський голова Розважа Юрій Ягодка додає, що відновлення й повернення старовинних ікон до храму може зробити Свято-Космо-Даміанівську церкву ще однією духовною і туристичною перлиною Острожчини.

6
Владика Іларіон благословляє вірян
Владика Іларіон благословляє вірян

 

Читайте також:

Розваж: на богослужіннях українською храм переповнений

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024