День фізкультурника: що святкуємо 10 серпня

10 Серпня 2019, 08:32
4870

Доброго суботнього ранку, дорогі читачі!

От і вихідні :) А на календарі сьогодні 10 серпня.

Якщо хочеться, поваляйтеся довше в ліжку, подивіться фільм чи почитайте улюблену книгу, знайдіть час на прогулянку чи поласуйте морозивом... Слухайте серце! Робіть те, що хочеться, і довіряйте інтуїції - це шлях до щастя.

10 серпня День ангела відзначають Анастасія, Антоніна, Василь, Олена, Юхим, Іван, Ірина, Мойсей, Никанор, Микола, Павло, Прохор, Сергій, Юлія.

На території країн пострадянського простору сьогодні відзначають День фізкультурникаСвято здорового способу життя - День фізкультурника, бере свій початок з незабутніх 80-х років. На передодні його офіційного виникнення в СРСР були проведені перші, історичні Олімпійські ігри на території сучасної Східної Європи. Це були перші Ігри, які проводилися в соціалістичній країні. 

Служителі церков сьогодні згадують сімох обраних апостолами учнів: Никанора, Пилипа, Стефана, Миколи, Тимона, Прохора і Пармена. На честь двох назване сьогоднішнє свято – Прохори-Пармени.

Цього дня селяни керувалися суворим правилом: «Прохори-Пармени — не грай міни». Це означає, що 10 серпня не варто починати якісь торги, оскільки вважається, що продаж чи обмін товарів і продуктів буде несприятливим.

День 10 серпня також присвятили Ковалям. Їх ремесло в усі часи поважається і цінно, в деяких регіонах кузнєцов навіть вважали чаклунами, бо як тільки у них є здатність «приборкувати» метал і вогонь.

Крім усього іншого, на Прохори-Пармени прийнято зривати груші, підоспілі до цього періоду, викопувати цибулини тюльпанів і молоду картоплю.

Народні прикмети на 10 серпня

  1. Кажуть: «У день Прохора і Пармени не варто затівати обмін»
  2. Йде дощ без вітру - чекай затяжної негоди
  3. Рясна роса вранці 10 серпня - буде сонячний день
  4. Хмари пливуть високо - прикмета того, що буде суха і ясна погода

Цей день в історії:

  • 1512 — морська битва при Санкт-Матьє
  • 1519 — Фернан Магеллан розпочав своє перше навколосвітнє плавання
  • 1664 — Османська імперія та Священна Римська імперія склали Вашварський мир
  • 1678 — Франція та Нідерланди підписали Німвегенські мирні договори
  • 1821 — Міссурі став 24-м штатом США
  • 1876 — у Канаді здійснили перший у світі міжнародний телефонний дзвінок.
  • 1966 — у США зупинили випуск банкноти 2 долари.
  • 2012 — набув чинності Закон про мови Колесніченка-Ківалова, що значною частиною українського суспільства розцінюється як антиукраїнський.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024