Гортаючи острозький календар: наш сучасник Пантелеймон Куліш

07 Серпня 2019, 13:07
Пантелеймон Куліш 3918
Пантелеймон Куліш

Сьомого серпня 2019 року виповнюється 200 років із дня народження Пантелеймона Куліша (1819 – 1897) – одного із лідерів українського національного відродження середини 19 ст., письменника, гуманітарія-енциклопедиста, мислителя й історіософа, побратима Тараса Шевченка по Кирило-Мефодіївському братству. Пантелеймон Куліш був автором першої фонетичної абетки для української мови, яка і зараз є в основі сучасного українського правопису. Він, за висловом Івана Франка, «перворядна зірка в українському письменстві». Його знаменита «Чорна рада» започаткувала українську історичну романістику. За співробітництва вченого-фізика Івана Пулюя та письменника Івана Нечуя-Левицького Пантелеймон Куліш виконав перший повний переклад усіх книг Біблії українською мовою.

Незадовго до свого арешту 1847 року Пантелеймон Куліш відвідав Острог, де відзначив сумну долю пам’яток нашого історичного міста.

«Время, дождь и ветры крошат здания с необыкновенным вкусом».

Низка сюжетів і біографічних зарисовок, присвячених добі князів Острозьких (не завжди об’єктивних), можна побачити на сторінках історичних та історіософських праць видатного мислителя.

У відродженій Острозькій академії досліджують спадщину великого українця. 2007 року в Острозі побачила світ ґрунтовна монографія Жанни Янковської «Фольклористична діяльність Пантелеймона Куліша». Не раз до цієї постаті звертався у своїх книгах і публікаціях у періодиці професор Петро Кралюк. У ці ювілейні дні 2019 року він нагадав пророчі слова Пантелеймона Куліша понад півторастолітньої давності: «…польське повстання єсть ніщо, як порівняти його з повстанням літературної України. Там… відпала б, може, під лихий час, невеличка провінція від Імперії; а тут мужицька мова, ставши літературною, розколе Імперію на самій серцевині».

У день двохсотрічного ювілею Пантелеймона Куліша Google створив doodle (тобто логотип), відвідувачі сайту з майже 200 держав світу можуть побачити на ньому українського козака-вершника, що скаче степом.


 

Як повідомляли свого часу, на 1000-гривневій банкноті Національного банку України, яка запланована до випуску в цьому році, спочатку мав бути зображений Пантелеймон Куліш. Цей проект не був утілений у життя, але нереалізовану презентаційну банкноту з його портретом може побачити кожен відвідувач нумізматичної виставки Державного історико-культурного заповідника м. Острога.


 

Символічно, що на вулицю Тараса Шевченка в Острозі можна потрапити як із проспекту Незалежності, так і з вулиці Пантелеймона Куліша.

 

Читайте також:

130 років тому Острог поглинула велика пожежа

 

Микола МАНЬКО

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024