Що святкуємо 1 серпня: день інкасатора та інші дати

01 Серпня 2019, 07:32
4179

Доброго ранку, дорогі читачі!

На календарі четвер, 1 серпня, – розпочинається третій місяць літа. Проведіть його з користю та приємністю!

Марина Степнова писала: «Щастя - це рідні, гарячі руки, які ніколи тебе не випустять, і не кинуть, навіть якщо перекинувся весь світ». Нехай у вашому житті буде така людина, яка подасть руку в найскладнішій ситуації та обніме в найщасливішу мить!

1 серпня День ангела святкують Варлаам, Григорій, Дей, Макріна, Міліца, Панхар, Паїсій, Роман, Серафім, Степан.

Нині День інкасатора. Вперше інкасаційна служба при Державному банку Радянського Союзу була створена у 1939-му році 1-го серпня. Саме в цей день відзначається професійний святковий день всіма співробітниками цих служб, які так чи інакше пов’язали своє життя з цією серйозною професією.

У православній церкві 1 серпня відзначається день пам'яті святої Макриди (Макрини Кападокійської), яка відома також як сестра Василія Великого. У народі цього дня пошановували Мокрину, а за 1 серпням судили про майбутню осінь. Якщо день видавався погожим і ясним, то баби зазвичай проводили спеціальні обряди, щоб закликати дощ. Наприклад, могли знайти дівчину, що відмічає день народження саме 1 серпня. Її називали Мокриною, зодягали в красиву сукню і приносили колосся хліба. Тепер дівчина повинна була віднести колосся до річки, щоб та передала їх вологи небесної.

Якщо 1 серпня навіть без обрядів було дощовим, то дівчині, народженій цього дня, навпаки не можна було виходити на вулицю, інакше в цьому випадку злива заллє всю землю.

Багато раділи дню Макрини ще й тому, що в цей день, за прикметами, пропадали комахи. Переставали кусатися оводи.

Народні прикмети на 1 серпня

  1. Дощ на Мокринин день йде  - посів зимових хлібів буде вдалим
  2. Дощова погода віщує осінь з великою кількістю опадів
  3. Суха погода 1 серпня - аналогічні дні будуть ще довго
  4. Дощ пішов - у цьому році горіхів не буде
  5. Зірки падають на Макринин день - скоро прийдуть сильні вітри
  6. Кажуть, що на Макриду Оводи останній раз кусаються
  7. Пух з осики 1 серпня опадає - підосичники вже з'явилися, і можна вирушати в ліс на їх збір

Цей день в історії:

  • 1492 — перша письмова згадка про Запорозьких козаків: під Тягинею, в низов'ях Дніпра, козаки взяли на абордаж османську галеру, з якої визволили невільників. Не маючи протидії, хан Менґлі I Герая вимушений був вперше жалітися великому князю Литовському Олександру I на дії «черкас» з козацької ескадри.
  • 1498 — мандрівник Христофор Колумб вперше ступив на землю континентальної Америки в районі півострова Парія (сучасна Венесуела). Вважаючи, що це острів, Колумб назвав його Isla Santa (Святий Острів) і проголосив власністю Іспанії.
  • 1774 — британський вчений Джозеф Прістлі вперше отримав чистий кисень.
  • 1780 — Швеція оголосила про свій постійний нейтралітет.
  • 1793 — у Французькій республіці введено метричну систему мір і ваг, котра згодом стала основою міжнародної єдиної системи вимірів.
  • 1914 — через чотири дні після оголошення Австро-Угорською імперією війни Королівству Сербія, Німецька імперія і Російська імперія оголосили війну одна одній, у Французькій республіціпроведено загальну мобілізацію, а перші німецькі загони увійшли до Люксембургу, щоб почати наступ на Французьку республіку. Протягом наступних трьох днів Російська імперія, Французька республіка, Бельгія і Велика Британія утворили коаліцію у війні проти Австро-Угорської імперії та Німецької імперії. Почалась Перша світова війна, котра забрала життя 20 мільйонів людей.
  • 1920 — у Відні сформовано закордонний (екзильний) уряд Диктатора ЗУНР, головна мета якого — домагатися відновлення незалежності ЗУНР дипломатичними засобами.
  • 1923 — постанова ВУЦВК і РНК УСРР про українізацію.
  • 1924 — у Буенос-Айресі (Аргентина) засновано українське товариство «Просвіта».
  • 1941 — на окупованій нацистами території Західної України створено дистрикт «Галичина» з центром у Львові.
  • 1977 — у Києві відкрито Центральний будинок художника.
  • 1990 — 500-ліття Запорозького козацтва.
  • 1997 — у Військово-Морських Силах Збройних Сил України на підводному човні, який отримав назву «Запоріжжя», піднятий Військово-морський прапор України.
  • 2002 — високошвидкісна залізниця Cologne-Rhine/Main перейшла до регулярних пасажирських перевезень. В ФРН вперше почали курсувати пасажирські електропоїзди з швидкістю 300 км/год
  • 2005 — Абдалах ібн аль-Азіз аль Сууд коронувався на монарха Саудівської Аравії
  • 2010  — вчені з Лідського університету відкрили «підводну річку» в Чорному морі
  • 2016  - На базі частини ремонтних цехів ПАТ "Запоріжсталь" утворився Запорізький ливарно-механічний завод (Запоріжжя)
Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024