Як зробити весілля незабутнім: традиції та новинки

29 Липня 2019, 12:04
5488

Весілля – не просто веселе свято, адже на світ народжується сім'я! До важливої події готуються заздалегідь. Подають заяву до РАГСу, орендують приміщення для свята. Розсилають запрошення, вибирають вбрання. Про музику, оформлення, машини, фото і відеозйомку можна й не згадувати. Але починається підготовка до весілля не з заяви, а набагато раніше.

Українські обряди сватання

У традиціях українського народу сватання – важливий звичай, якому варто приділити увагу. Адже, крім дотримання традицій, це цікаво і весело!

Зазвичай у ролі сватів були двоє чоловіків: один із них – поважна і шанована людина, другий славився своєю дотепністю і красномовством. Свататися в середу або п'ятницю було не можна. Все відбувалося лише після заходу сонця, та ще й свати йшли вулицею, ні з ким не розмовляючи, не розголошуючи мети:

  • щоб не наврочили;
  • щоб у разі невдачі про сватання не дізналися, адже кепкуватимуть над нареченим-невдахою!


 

Після всіх привітань і побажань кликали дівчину, питали її згоди. І якщо вона відмовляла, виносили сватам гарбуза. А якщо погоджувалася – сідали обговорити придане.

Стародавній обряд сватання містить безліч традиційних дій, елементів, однак сьогодні він проходить за прискореним сценарієм. Відповідь нареченої часто вже відома, тому сватання перетворюється на театралізовану виставу, яка допомагає представникам двох сімей познайомитися і поспілкуватися в неформальній обстановці.

Як підготуватися до сватання улюбленої дочки?

Віддаючи данину давнім традиціям, можна підготувати народні костюми. Якщо немає можливості або бажання влаштовувати костюмоване дійство, виберіть блузки на Kasta в етнічному стилі або класичні, з ошатними спідницями або завжди актуальними сарафанами, елегантні сукні та туфлі. Батько нареченої тоді зустріне сватів у класичному костюмі, до якого підійдуть класичні туфлі оксфорди для чоловіків.

Але подумати варто не лише про вбрання:

  • підготуйте веселі конкурси, можна заздалегідь написати жартівливу промову про чесноти нареченої, ефектно проілюструвавши її підбіркою фотографій;
  • застілля після сватання – невід'ємна частина обряду, а в наш час за святковим столом батьки обох сторін зазвичай вирішують організаційні питання, пов'язані з майбутнім весіллям;
  • символічні подарунки родичам нареченого (пляшка хорошого алкоголю свекру, модний шарф для свекрухи, який також можна знайти в каталозі Kasta, солодощі для молодших дітей) додатково прихилять їх до вашої дочки;
  • якщо наречена – рукодільниця, то можна піднести сім'ї нареченого щось зроблене її руками: в'язаний плед або вишита скатертина – не тільки приємний, а й практичний подарунок!


 

Якщо наречений іншої національності, поцікавтеся звичаями його батьківщини і постарайтеся поєднати українське сватання з традиційним для його народу. Це буде приємно всій родині і дасть змогу відразу закласти фундамент дружніх відносин між батьками нареченого і нареченої.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром