Гортаючи острозький календар: День рівноапостольної княгині Ольги

24 Липня 2019, 07:08
4667

Доброго ранку, дорогі читачі!

Нині середина тижня, середа, 24 липня.

Грандіозні справи починаються з планів і мрій, шлях – із першого кроку. Отож, маленькі кроки ліпші за велику бездіяльність. Упевнено йдіть життям і нехай вам щастить!

24 липня День ангела відзначають Ольга, Аркадій, Олена.

Свій День народження святкує острозький митець, скульптор і художник Віктор Архіпов. Щиро вітаємо зі святом і зичимо здоров'я, добробуту, Божої та людської любові, здійснення мрій та всіляких гараздів!


 

Сьогодні православні християни відзначають День пам’яті святої рівноапостольної княгині Ольги/

 

Усім відома знаменита літописна розповідь про помсту Ольги древлянам за вбивство її чоловіка князя Ігоря. З 945 по 962 рік вона обіймала великокняжий князівський престол, упорядкувала збирання данини, організувала погости – опорні пункти Київської влади над величезними підпорядкованими їй територіями. 957 року Велика княгиня відвідала Константинополь і прийняла там християнство. Вона спробувала християнізувати Русь, але 962 року була усунута від влади своїм войовничим сином Святославом, який опирався на язичницьку знать. Через чверть століття бабусин намір утілив у життя Володимир Великий.

Рівноапостольна свята княгиня Ольга, за підрахунками церковних дослідників і генеологів, є праматір’ю понад 60 християнських святих.

Найперше – це її онук, уже згаданий рівноапостольний Хреститель України-Руси Володимир Святославич. (Рівноапостольні – це лик православних святих, особливо прославлених проповідуванням Євангелія й наверненням народів у християнську віру). Православними святими є чотири правнуки рівноапостольної Ольги з числа синів Володимира Великого. Це страстотерпці (святі, що потерпіли страждання за обставин, безпосередньо не пов'язаних зі сповіданням християнської віри) князі Борис і Гліб. Це благовірний (тобто святий із числа монархів) Великий князь Київський Ярослав Мудрий. Це преподобний (святий у чернечому сані) і затворник Судислав, князь Псковський (монаше ім'я – Сава). Серед найвідоміших святих із нащадків рівноапостольних Ольги і Володимира – імена благовірних князів Всеволода та Святослава Ярославичів, Володимира Мономаха, Мстислава Великого, преподобного Миколая Святоші (князя луцького й печерського чудотворця), княжни Єфросинії Полоцької, благовірного мученика і сповідника княза Михайла Чернігівського, князів Олександра Невського і Дмитрія Донського та ще десятків інших князів-Рюроковичів.

Микола Манько зауважує, що в цьому переліку також імена преподобного Федора та благовірного Василя-Костянтина, князів Острозьких – відповідно, прапрадіда і праправнука. День пам'яті першого з них припадає на 24 серпня – отже, князь Федір Острозький є небесним покровителем відкритого цього дня 1916 року музею в нашому місті і проголошеної у 1991 році незалежної Української держави. День пам’яті його праправнука припадає на 26 лютого.

Свята праведна діва Юліанія – княжна Гольшанська з Дубровиці – була онукою Марії Іванівни Острозької – дружини князя Андрія Федоровича Сангушка й сестри знаменитого полководця Констянтина Івановича Острозького. Отже, хоча вона померла у 16-річному віці, свята походила з литовського княжого роду, по бабусі теж належала до нащадків рівноапостольних Ольги й Володимира. А заснований президентським указом від 15 серпня 1997 року Орден княгині Ольги I, II, III ступенів – державна нагорода України для відзначення жінок за визначні заслуги в державній, виробничій, громадській, науковій, освітянській, культурній, благодійницькій та інших сферах суспільної діяльності, вихованні дітей у сім’ї (автор знаків ордена – художник О. Руденко) – кожен може побачити на постійній виставці нумізматики Державного історико-культурного заповідника м. Острога.

Народні прикмети на 24 липня

  1. 24 липня грім прогримів - буде добре риба ловитися
  2. Гулкий грім 24 липня віщує досить сильний дощ
  3. Сяйво Стожар - прикмета, яка пророкує хорошу полювання на ведмедя

Цей день в історії

  • 1015 — у боротьбі за київський престол князь Святополк убив брата Бориса.
  • 1198 — німецькі хрестоносці розбили лівів-язичників у битві при Ризькій горі.
  • 1701 — засновано Детройт. Засновником міста (тоді це було селище для торгівлі хутром) став керівник французьких володінь у Північній Америці Антуан Каділлак, ім'я якого увічнене в марці автомобіля.
  • 1751 — сенат видав указ про підпорядкування Коша Запорозької Січі гетьманові й надіслав його до канцелярії К. Розумовського.
  • 1911 — американський археолог Гайрем Бінгем відкрив у Перу «втрачене місто» Імперії Інків Мачу-Пікчу, який служив чи то притулком для останнього імператора, чи то укриттям для «дочок Сонця» від конкістадорів.
  • 1918 — гетьман Павло Скоропадський затвердив закони про загальну військову повинність і кримінальну відповідальність з перевищення максимально встановлених цін і спекуляцію.
  • 1923 — під час мирної конференції у Лозанні (1922—1923 рр.) підписано мирний договір, згідно з яким встановлювалися кордони Туреччини в Європі та Малій Азії.
  • 1981 — в Італії заборонена діяльність усіх масонських лож і таємних товариств.
  • 1990 — уперше перед будинком Київської міської ради поруч із державним прапором УРСР піднято національний синьо-жовтий прапор.
  • 1991 — урочисте відкриття пам'ятної таблиці в Батурині в пам'ять про гетьмана Івана Мазепу.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром