Острозька академія виграла грант на святкування 25-річчя відновлення університету

21 Липня 2019, 10:23
5212

Міжнародний благодійний фонд відродження Острозької академії отримав грант Українського культурного фонду.

Проєкт спрямований на підтримку та промоцію 25-річного ювілею з часу створення Національного університету «Острозька академія» (НаУОА) як правонаступника першого вищого навчального закладу Східної Європи, популяризації його діяльності як освітянського та культурно-мистецького осередку сучасної України. Загальний бюджет проекту становить 1 млн 458 тис. 122 грн.

Проєкт передбачає низку креативних заходів, спрямованих на поліпшення доступу студентів і викладачів університету, мешканців міста Острога до давніх та сучасних культурно-мистецьких здобутків українського народу. Зокрема під час його реалізації запланували підготувати й опублікувати енциклопедичне видання «Острозька академія», провести в жовтні культурно-мистецький форум «Урочиста академія», започаткувати діяльність ART-кластеру «Академія», що сприятиме розвитку сучасного мистецтва в Україні та популяризації цієї знакової події.

«У межах гранту ми формуємо оновлену експозицію, присвячену темі 25-річчя відродження Острозької академії. Ми хочемо по-новому розповісти нашим відвідувачам про університет, використовуючи сучасні технології. Експозиція розташовуватиметься в науковій бібліотеці – символі відродження академії. Вона буде вільна в доступі навіть без екскурсійного супроводу. За допомогою спеціальних QR-кодів та аудіосупроводу кожний охочий зможе отримати цікаву інформацію про новітню історію Острозької академії. Також працюємо над створенням мобільної виставки, яку зможемо представляти в університетах та різноманітних установах України. Нам важливо, щоб про Острозьку академію – національний освітньо-культурний осередок, знало якомога більше людей», – прокоментувала директорка Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк. 

ART-кластер «Академія» буде розміщений у підземному поверсі нового корпусу Острозької академії, який планують відкрити цьогоріч на День знань. За словами мистецтвознавця, художника-реставратора Миколи Бендюка, це буде простір, який знайомитиме аудиторію з модерним мистецтвом.

«На початку серпня плануємо провести щорічний пленер художників, роботи яких залишаться в Острозькій академії. Основне завдання пленеру — написання художниками полотен в іншому, нехарактерному для них стилі, що відображатиме тенденції розвитку модерного мистецтва. Крім пленерових робіт, в ART-кластері розміщуватиметься гліптотека з роботами сучасних скульпторів, зокрема Міртали Пилипенко та Петра Капшученка», – розповів Микола Бендюк.

До слова, 25-річний ювілей з часу утворення Національного університету «Острозька академія» відзначатиметься в Україні на державному рівні (Постанова Верховної Ради України «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2019 році» від 18 грудня 2018 року № 2654-VІІІ). Проєкт сприятиме підвищенню обізнаності українського суспільства щодо ролі Острозької академії як першого та визначного культурно-освітянського осередку Східної Європи, а також популяризації культурно-мистецької діяльності сучасного Національного університету «Острозька академія».

 

Олексій КОСТЮЧЕНКО

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром