Роботи Юрія Нікітіна з колекції Острозької академії виставили у Луцьку

15 Липня 2019, 10:08
Микола Бендюк і Юрій Нікітін 5003
Микола Бендюк і Юрій Нікітін

Виставку робіт київського художника, який живе та працює на Острожчині, представили у Луцьку. Добірку ікон «Сакральний простір Юрія Нікітіна» відкрили 12 липня.

Виставку робіт Юрія Нікітіна в Луцьку, за словами завідувачки Музеєм волинської ікони Тетяни Єлісєєвої, вдалося організувати завдяки реставратору-мистецтвознавцю з Острога Миколі Бендюку, – повідомляє «День». На виставці в Луцьку представлені і роботи з колекції Острозької академії та написані спеціально для виставки у Музеї волинської ікони. Для музею художник подарував копію ікони Матері Божої Шаргородської (оригінал розміщений у костелі святого Флоріана у Шаргороді Вінницької області).

Художник Ю. Нікітін на презентації
Художник Ю. Нікітін на презентації

 

У Луцьку можна побачити роботи «Острозький Мамай», «Покрова Пресвятої Богородиці», «Архістратиг Михаїл», «Різдво Христове», «Юрій Змієборець», «Христос Виноградар», «Усікновення голови Святого Йоана Хрестителя», «Поліська Богородиця».

1
Мамай під Острозьким замком
Мамай під Острозьким замком

1
«Поліська Богородиця» Юрія Нікітіна
«Поліська Богородиця» Юрія Нікітіна

 

Тематичну ікону Богоматері художник написав на замовлення Миколи Бендюка, який каже, що хотів бачити на ній людей саме з Рівненського Полісся, сорочка на Богородиці – зразок поліських же узорів, і зображені Богородиця та Богонемовля мають риси людей з цього регіону. Одна з ікон на виставці писана на шкірі, цю техніку – писання на шкірі, Юрій Нікітін розробив сам.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024