День Кузьми та Дем'яна, свято рибалок: що відзначаємо 14 липня

14 Липня 2019, 08:22
6297

Доброго недільного ранку, дорогі читачі!

Сьогодні 14 липня. Довіряйте інтуїції, здійснюйте мрії, кохайте та будьте щасливими! 

14 липня День ангела відзначають Ангеліна, Василь, Дем’ян, Іван, Костянтин, Кузьма, Лев, Никодим, Павло, Перпетуї, Петро, Потіто.

Сьогодні День рибалки.

Сама професія рибалки є однією з найстародавніших, затребуваних і шанованих професій у світі. У СРСР професійне свято рибалки офіційно було встановлено ще в 1968 році Указом Президії Верховної Ради від 1 листопада і стало святкуватися в другу неділю липня. Це в свою чергу послужило зміцненню престижу цієї професії і справило великий поштовх у розвитку рибальства в усьому Радянському Союзі. У деяких, особливо приморських регіонах Радянського Союзу, рибальство міцно зайняло одну з провідних позицій серед промислових галузей.

В Україні, після розпаду СРСР, День рибалки був додатково закріплений Указом Президента України від 22 червня 1995 року за № 464/95 і досі носить свою назву "День рибалки".

Вітаємо всіх любителів цього виду відпочинку!

У церкві 14 липня відзначається день пам'яті святих безсрібників і чудотворців Даміана і Косми (Дем'яна і Кузьми), які жили в Римі і загинули 284 році. Даміан і Косма були рідними братами і відомі спочатку як лікарі. Вони володіли даром зцілення, чим і прославилися в народі. Допомагали брати людям абсолютно безкоштовно, завдяки чому і отримали прізвиська безсрібників. Проповідували віру в Ісуса Христа.

Під час гонінь, організованих у відношенні християн, братів заарештували й віддали до суду, де вони намагалися довести, що не займаються чарами і чаклунством, нікого не обманюють. Однак їм спочатку не повірили. Тим часом важко захворів імператор Карина, і братів привели до нього, сказавши, щоб вони продемонстрували свій дар. Після цього Даміан і Косма були відпущені на волю. Однак жив в цьому місті лікар-наставник братів, який позаздрив славі братів. Старий покликав братів в гори, нібито для збору цілющих трав, де вбив їх, кинувши тіла в річку.

На Кузьму і Дем'яна збирали ягоди - малину і агрус, з яких варили варення, робили компоти. До речі, малинове варення, зварене в цей день, виходить особливо смачним. Агрус використовували і при приготуванні других страв: з ним, наприклад, тушкували курчат.

Народні прикмети на 14 липня

  1. Якщо в цей день прополоти город, то бур'янів не буде
  2. Чути співи солов'я після Петрового дня (12 липня) - значить, зима, за прикметами, настане лише через 30-40 хвилин після свята Покрови, а весь цей час буде досить тепло
  3. Зірки дуже яскраво мерехтять 14 липня на нічному небі, а вранці видно хмари - буде сильна гроза
  4. Кузьма-Дем'ян ні світ ні зоря встають, баб на покіс ведуть
  5. Кузьма і Дем'ян прийшли, на косовицю пішли
  6. В день Кузьми і Дем'яна косити не рано.

Цей день в історії

  • 1021 — Митрополит Київський Іоанн І урочисто відкрив і прославив мощі святих руських князів Бориса та Гліба і встановив день вшанування їх пам'яті.
  • 1099 — учасники Першого хрестового походу взяли штурмом Єрусалим і вирізали майже всіх мусульман і євреїв(близько 40 тисяч осіб), спалили мечеті та синагоги.
  • 1471 — Перемога московських військ в битві на річці Шелоні визначила ліквідацію політичної самостійності Новгорода.
  • 1726 — царським указом в Україні ліквідовано сердюцькі полки.
  • 1789 — повсталі парижани взяли штурмом королівську укріплену в'язницю Бастилію. Національне свято Франції.
  • 1894 — У Львові відбувся перший в українській історії футбольний матч (між командами Львова і Кракова). На 6-й хвилині Володимир Хомицький забив перший гол.
  • 1933 — Вийшов перший мультфільм Макса Флейшера про моряка Попая.
  • 1945 — Новий уряд Королівства Італія декларує стан війни з Японською імперією.
  • 1969 — Розпочалася футбольна війна між Сальвадором і Гондурасом.
  • 2000 — Георгій Ґонґадзе офіційно звернувся до Генерального прокурора України Михайла Потебенька з листом, у якому виклав факти щодо стеження за ним працівників міліції та невідомих осіб.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром