Як Острог став найпотужнішим центром торгівлі зерном у 19 столітті

09 Липня 2019, 10:17
2038

Найбільша торгівля борошном на Волині відбувалася в трьох пунктах, а саме в Острозі, Корці та Житомирі.

Із Острога муку везли до Бреста (сучасна Білорусь), із Корця – до Пінська (сучасна Білорусь), із Житомира – до Бобруйська (сучасна Білорусь) або в Київ.

Одним із важливих пунктів торгівлі мукою був також і Луцьк, з якого товар направляли на північ, до міста Пінськ. Варто зауважити, що з Луцька борошно до Пінська транспортували на невеличких човнах. Також до Пінська борошно везли і з Любешова, теж на човнах, але в дещо меншій кількості, ніж із Луцька.

Борошно в ті часи було кредитним товаром. Його не купували зарання і за готівку. Мельники відкривали так звані кредити торговцям борошном. Ринок борошна був повільним і тому капітал рухався досить повільно. Торгівля мукою була не в руках монополістів, а в руках дрібних торговців.

Отож, 150 років тому Волинь була дещо інакшою, ніж сьогодні, в плані торгівлі зерном. Активну роль в цьому питанні відігравали водні артерії, також головні ринки знаходились в волинських містечках, які сьогодні стали звичайними селами. Луцьк і Ковель не завжди були головними в плані торгівлі, першість довгий час тримав Устилуг, який порівнювали із одним із найбільших європейських портів Європи Данцигом…

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024