У замку експонують європейський контекст острозького побуту

02 Липня 2019, 17:55
3499

У Краєзнавчому музеї Острога розгорнулася нова виставка. На третьому поверсі замку Острозьких експонують кахлі та скляні вироби.

Нова виставка презентує артефакти, віднайдені археологами в Острозі. Головну увагу зосереджено на кахлях та скляному посуді. Презентовані кахлі використовували в побуті острожан упродовж пізнього середньовіччя та нового часу. Виставка сформована за матеріалами фонду Острозького державного історико-культурного заповідника. Інша частина виставки – це посуд, який віднайдений під час археологічних розкопок, що які відбулися впродовж липня–серпня 2018 року під керівництвом Олексія Войтюка.

Зібрані експонати свідчать про те, що в побуті представники острозької шляхти слідкували за загальноєвропейськими модними тенденціями. Цей зв'язок підтверджує репродукція картини «Таємна вечеря» (1565 р.) Лукаса Кранаха-молодшого, де зображено подібний посуд та орнаменти.

«Представлені експонати ілюструють побут острожан XV–XVIII ст. Через презентовану виставку ми показуємо, що українські землі були в тісному зв'язку з культурними традиціями Європи. Найтіснішим цей зв'язок був у часи князів Острозьких. Це судження ми підтверджуємо у своїх постійних експозиціях та виставках про історію Острозької Біблії, Острозької академії, магдебурзького права, яке мало наше місто тощо. А в цій тимчасовій виставці ми показуємо це через побут острожан тих часів», – зауважив Андрій Брижук, заступник директора з наукової роботи Державного історико-культурного заповідника міста Острога.


 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром