Свята, іменини та дати 28 червня: День Конституції України

28 Червня 2019, 06:24
5648

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні п'ятниця, 28 червня. Попереду вихідні! Розплануйте свій відпочинок, з'їздіть до лісу чи на річку, відпочиньте від щоденної метушні. Проведіть час із близькими і просто насолоджуйтеся життям!

28 червня День ангела святкують Григорій, Єфрем, Касіян, Лазар, Михайло, Модест, Федір.

В Україні відзначають дердавне свято День Конституції України. День Конституції України — єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.

28 червня 1996 після доби обговорення у Верховній Раді України була прийнята Конституція України. Президент України Л. Кучма підписав документ у той же день. З тих пір ця дата щорічно відзначається як День Конституції.

Свій день народження святкує наш земляк Володимир Муляр, депутат Рівненської обласної ради. Іменини також у колеги, редакторки сайт Район.Корець Лілії Помернюк. Вітаємо від щирого серця! Зичимо мирного неба та рівної життєвої дороги!


 

Православна церква в цей день вшановує пам'ять мученика Віта Римського. Інші назви свята: «Віт», «Амос», «День Фіта і Амоса», «Скотний самовидець». Більшість прикмет цього дня пов'язані з урожаєм зернових.  Святий Віт дуже відомий, в Німеччині навіть є повір'я, що якщо у цей день потанцювати перед його статуєю, то можна отримати здоров'я. Також сьогодні згадують Модеста – вихователя Віта, і Крискентию – його годувальницю.

Сьогодні обов'язково потрібно провести в будинку генеральне прибирання. Все випрати, зашити, якщо щось порвалося, промити всі куточки і побілити стіни. Також лагодять зламаний інвентар, чистять господарські будівлі і заготовляють дрова на зиму. Бажано ще прополоти бур'яни, спалити зайве сміття, навести порядок в городі і на полях.

Народні прикмети на 28 червня

  1. Вітер змінює напрямок проти годинникової стрілки — до тривалої негоди.
  2. Осот польовий не розкрив свої квітки за весь день — завтра чекайте дощу.
  3. Собаки катаються по траві — до негоди.
  4. Ворони сідають на самі низькі гілки дерев і чистяться – до дощу.

Цей день в історії:

  • 1389 — битва на Косовому полі
  • 1569 — підписано Люблінську унію Королівства Польського і Великого Князівства Литовського. Київщина, Волинь, Брацлавщина та Підляшшя були інкорпоровані до Корони Польської.
  • 1644 — актор мандрівної трупи Жан Батист Поклен вперше вийшов на сцену під псевдонімом Мольєр. Своє нове ім'я він згодом прославив як драматург
  • 1648 — початок експедиції Семена Дежньова, в ході якої був відкритий Північний морський путь
  • 1651 — почалася битва під Берестечком між козаками Богдана Хмельницького і армією Речі Посполитої короля Яна Казимира
  • 1663 — у Ніжині відбулася козацька «Чорна рада», на якій гетьманом Лівобережної України обрано Івана Брюховецького
  • 1914 — у Сараєво було вбито спадкоємця австрійського престолу Франца Фердінанда, що стало приводом для початку Першої світової війни
  • 1917 (за Юліанським календарем 15 червня) — на засіданні Малої Ради було сформовано перший уряд України — Генеральний секретаріат
  • 1941 — створено перший загін Поліської Січі.
  • 1956 — масовий страйк, демонстрації під гаслами «Свободи! Хліби! Бога! Геть комунізм!» і вуличні зіткнення в Познані (Польська Народна Республіка) (по 30 червня).
  • 1988 — Іван Павло II опублікував апостольську конституцію «Pastor Bonus» щодо реорганцзації Римської Курії.
  • 1989 — у Києві пройшов прощальний матч Олега Блохіна — збірна Радянського Союзу зустрілась зі збірною світу.
  • 1992 — «Сигнальщик» став першим кораблем на Чорному морі, який в 1992 році підняв український прапор.
  • 1996 — після 23-годинного обговорення у Верховній Раді України прийнято Конституцію України.
  • 2012 — ООН проголосила Міжнародний День Щастя.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024