Народні прикмети на день Іларіона: яке свято 19 червня

19 Червня 2019, 08:29
3514

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні середа, 19 червня.

Великі досягнення починаються з незначних планів і нереальних мрій. Мрійте сміливіше! Гарного та позитивного дня!

19 червня День ангела святкують Архелая, Віссаріон, Геласій, Георгій, Іларіон, Іона, Паїсій, Ростислав, Софія, Сусанна (смоктання), Фекла, Фотій, Юліана.

Сьогодні відзначають Всесвітній день дитячого футболу. Свято проголошене Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Міжнародною федерацією футбольних асоціацій (ФІФА) для привернення уваги світової спільноти до проблем дітей та пропаганди здорового способу життя серед молоді.

Ще нині Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту.  19 червня 2015 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію A/RES/69/293, яка заснувала Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту, щоб підвищувати рівень обізнаності про необхідність покласти край сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, шанувати жертв сексуального насильства і тих хто пережив його всюди в світі. Віддавати належне всім тим, хто відважно присвячує життя боротьбі за викорінення цих злочинів або втратив життя в цій боротьбі.

У православній церкві 19 червня вшановують пам'ять преподобного Іларіона Далматського, якого також називають Новим. Адже в IV столітті жив інший Іларіон Великий, пам'ять якого вшановується 3 листопада. Іларіон Новий жив у IX столітті. Він народився в сім'ї Феодосії і Петра – благочестивих людей, які виховали сина точно так само. У 20 років Іларіон вирішує постригтися в ченці і йде жити в Ісихийську обитель недалеко від Візантії, після чого переходить у Далматську обитель, де приймає схиму і стає учнем преподобного Григорія Декаполита. Після смерті свого ігумена члени братії хотіли обрати на цю посаду саме Іларіона, але він відмовився від цього і таємно пішов у Візантію. Але патріарху Никифору вдалося умовити Іларіона, і протягом 8 років останній керував монастирем. У 813 році імператорський престол зайняв Лев Вірменин – відомий іконоборец. Іларіон відкрито виступив проти нього, викривши в єресі і брехні. За це зазнав великої кількості катувань. Так, Іларіона запроторювали до в'язниці, спрагою і голодом морили. Незважаючи на це, Він продовжував вірити в Христа і не відмовлявся від своєї віри. В нагороду удостоївся честі побачити ангелів, які підносили на небо душу святого Федора Студита.

Народні прикмети на 19 червня

  1. Дме північний вітер, то влітку буде багато опадів
  2. 19 червня можна рити колодязь. Щоб визначити правильне місце, до землі прикладали сковороду, а через деякий час дивилися, з якого боку вона намокла - там, за прикметами, води знаходиться близько до поверхні землі.
  3. Треба виполоти всі бур'яни, якщо 19 червня припадає на убуваючу Місяць - тоді вони більше не з'являться.

Цей день в історії:

  • 240 до н. е. — Грецький учений Ератосфен Кіренський (на зображенні) уперше обчислив радіус Землі.
  • 1736 — Російська імператорська армія захопила османську фортецю Азов.
  • 1819 — До Ліверпуля прибула «Саванна» — перший пароплав, який перетнув Атлантичний океан.
  • 1862 — У США скасовано рабство.
  • 1885 — З Французької республіки до Нью-Йорка доставлено подарунок — статую Свободи.
  • 1925 — У Києві відкрилася перша у світі виставка з вивчення світових просторів.
  • 1948 — Підписано Женевську конвенцію «Про міжнародне визнання майнових та інших прав осіб, котрі перебувають у літаках».
  • 1953 — Американське подружжя Джуліус та Етель Розенберги страчені через сприяння радянській розвідці.
  • 1968 — Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію про гарантії безпеки держав, які не мають ядерної зброї.
  • 1996 — Україна та Киргизстан підписали Договір про дружбу та співробітництво.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024