Ще один ювілей Острога: 7 червня місто здобуло Магдебурзьке право

07 Червня 2019, 11:50
6851

Чотириста тридцять чотири роки тому – 7 червня 1585 року – за подання князя Василя-Костянтина Острозького Острог отримав від короля польського й великого князя литовського Стефана Баторія грамоту на міське самоуправління відповідно до Магдебурзького права. У старих краєзнавчих путівниках і довідниках цю подію нерідко датують 1528 р. Насправді остання дата стосується міста Острожець (нині село Млинівського району на Рівненщині, колишній райцентр, а в давнину – резиденція князів Острожецьких, рід яких вигас у ХVІ столітті.

Польський талер 1585 р. із портретом Стефана Баторія
Польський талер 1585 р. із портретом Стефана Баторія

Золота лита медаль XVI століття з портретом князя, що зберігається в Ермітажі, м. Санкт-Петербург
Золота лита медаль XVI століття з портретом князя, що зберігається в Ермітажі, м. Санкт-Петербург

 

Документ 1585 року про Магдебурзьке право Острогу вперше виявив і опублікував 35 років тому – у 1982 році – видатний український історик-джерелознавець, професор Микола Ковальський – почесний громадянин Острога.

Острог, очевидно, користувався самоуправлінням і до 1585 року. Принаймні, главу міського самоврядування Острога – війта – згадують ще в документах 1575 року, на що вказував сучасний історик Андрій Заєць. Першим відомим війтом нашого міста, на думку дослідника, був шляхтич Павло Малишевич-Новоселицький, який обіймав цю посаду і в 1593 році (тобто вже після грамоти Стефана Баторія). Отже, він щонайменше 18 років очолював міське самоврядування Острога.

Магдебурзьке право (ще його називають Німецьким або Тевтонським правом) сформувалося біля 1235 року в саксонському місті Магдебург на основі норм місцевого судочинства і звичаєвого права. Відповідно до його головних положень, містяни звільнялися від суду державних чиновників і власника міста, самостійно чинили судочинство (до смертного вироку включно) й управляли міським господарством і фінансами, для чого обирали главу міста, судові та виконавчі органи влади, формували поліційну службу й навіть окремі збройні формування. На українські землі Магдебурзьке право прийшло разом із німецькими колоністами – ремісниками і торговцями, що поселялися в містах Галицько-Волинської держави (Руського королівства) і отримували привілеї на самоуправління від її володарів.

Магдебурзьке право визначало порядок виборів і функціювання органів міського самоуправління, міського суду, цехових і купецьких об’єднань; воно регулювало питання ремесел, торгівлі, суспільної опіки, успадкування; воно ж визначало покарання за різні види злочинів тощо. Правда, норми права не поширювалися на жінок, бідняків, незаконно народжених, нехристиян (насамперед, євреїв) – для них існувала інша юрисдикція.

Магдебурзьке право мало велике позитивне значення в історії України. Як зазначають історики, притаманний йому демократизм, менша орієнтація на центральну владу, прагнення будувати життя і господарську діяльність на основі правових норм сприяли формуванню основ громадянського суспільства.

В останні роки День міста Острога приурочують до чергової річниці надання нашому місту Магдебурзького права.

 

Микола МАНЬКО

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром