Привітаймо Романа Криловця: свята й дати 4 червня

04 Червня 2019, 08:40
2645

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні вівторок, 4 червня.

Мабуть, кожен хоч раз чув, що думки -- матеріальні. Думайте про хороше, помічайте прекрасне навколо! Нехай життя буде щасливо-веселковим!

4 червня День ангела відзначають Василіск, Володимир, Данило, Донат, Захар, Іван, Кодр, Макар, Маркел, Павло, Паїсій, Софія, Фаддей, Федір, Емма, Яків.

Нині Міжнародний день безневинних дітей - жертв агресії.

19 серпня 1982 на своїй надзвичайній спеціальній сесії з питання про Палестину Генеральна Асамблея, «будучи приголомшеною величезною кількістю безневинних палестинських і ліванських дітей - жертв актів агресії Ізраїлю», постановила відзначати 4 червня кожного року як Міжнародний день безневинних дітей - жертв агресії.

Свій День народження святкує острожанин, викладач НаУОА Роман Криловець. Щиро вітаємо!


 

Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу ostrog.rayo[email protected] і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

4 червня вшановується пам'ять мученика Василіска, який постраждав за віру в Христа, оскільки не побажав принести жертву язичницьким богам. У результаті, був обезголовлений. У народі 4 червня називали по-різному: Волошковий день, День Василіска, день святого Васси, Солов'їний день. Знаходилися 4 червня вдома і розважали одне одного жартами, примовками, цікавими розповідями. Чому виникла традиція не проводити ніяких робіт в цей день- 4 червня відзначали день Ярила - бога природи і життєдайних сил. Згодом він злився з святом Трійці. Була поширена традиція 4 червня прикрашати стрічками молоду березу.

Народні прикмети на 4 червня

  1. Якщо в цей день з'явиться велика кількість оводів і павуків - значить, вдасться зібрати хороший урожай огірків
  2. Сильна роса вранці 4 червня - чекай багатого врожаю
  3. Часті тумани - чекай грибного літа
  4. Вночі 4 червня соловей заспівав - прикмета того, що погода буде гарною, без дощів.

Цей день в історії:

  • 1070 — перша письмова згадка про сир Рокфор
  • 1500 — Київ, згідно з Магдебурзьким правом, був звільнений від усіх торгових мит
  • 1630 — Тарас Трясило під Переяславом розгромив поляків на чолі з Конецпольським
  • 1664 — Новий Амстердам перейменували на Нью-Йорк
  • 1771 — Дансько-норвезький мореплавець Вітус Йонас Беринг відкрив Аляску
  • 1775 — 4-5 червня (за іншими даними 15-16 червня) за наказом Катерини II російські війська під командуванням генерала П.Текелі зруйнували Запорізьку Січ
  • 1874 — відбулися перші загальні збори Товариства ім. Т. Г. Шевченка
  • 1921 — у Франції вперше представлено парфуми «Шанель» («Chanel № 5»)
  • 1942 — почалась битва за атол Мідуей, одна з найнерівніших битв 2-ї Світової війни
  • 1946 — Хуан Перон став президентом Аргентини
  • 1954 — Прем'єр-міністри Франції та В'єтнаму Жозеф Ланьє і Буу Лок підписали у Парижі договір «про повну незалежність В'єтнаму»
  • 1973 — новітній радянський надзвуковий пасажирський літак Ту-144 потерпів катастрофу під час демонстративного польоту на авіасалоні в Ле Бурже. Літак загорівся в повітрі, впав і вибухнув, весь екіпаж загинув.
  • 1989 — акція протесту на майдані Тяньаньмень в столиці Китаю, Пекіні, була жорстоко придушена танками, загинуло сотні громадян.
  • 1989 — залізнична катастрофа біля Уфи — найбільша в СРСР. Під час проходження двох пасажирських потягів відбувся вибух паливно-повітряної суміші, яка утворилася в результаті аварії на трубопроводі, що проходив за 900 метрів. Загинуло 575 чоловік (за іншими даними — 645), поранено понад 600
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024