Острозька академія потрапила до Українського правопису

28 Травня 2019, 10:18
7025 Джерело: rivnepost.rv.ua

Упродовж трьох років Українська національна комісія з питань правопису працювала над новою редакцією головного ортографічного кодексу країни, долучаючи до обговорення небайдужих громадян. У середу, 22 травня, Кабінет Міністрів України схвалив Український правопис, а через два дні повний текст документа опублікували на сайті Інституту мовознавства імені О. О. Потебні Національної академії наук України.

Для мешканців Острожчини прикметно те, що в новому правописі, на відміну від редакції 1992 року, додали більше прикладів, пов’язаних з історією і сучасністю краю.

У попередній редакції українцям нагадували, що складні особові імена, як-от, Василь-Костянтин, пишемо з дефісом. Назву міста Старокостянтинів, яке належало князеві Острозькому, потрібно писати разом, бо вона складається з прикметника й іменника, з’єднаних сполучним звуком. А в прикметнику острозький, утвореному від топоніма Острог, відбувається чергування [г] / [з].

У правописі 2019 року, як приклад до написання з великої букви прикметників, що входять до складених власних назв людей як імена-характеристики, згадано Костянтина Острозького. Поряд із цим указано, що з великої букви пишемо власні імена людей, по батькові, прізвища, псевдоніми,  прізвиська, зокрема, Клірик Острозький. Нагадаємо, що Клірик Острозький – це нерозгаданий псевдонім українського письменника-полеміста ІІ пол. XVI ст. – поч. XVII ст., який увіходив до літературного гуртка Острозької школи.

Не оминула правописна комісія й сучасної історії нашого краю. До головного ортографічного кодексу країни потрапив Національний університет «Острозька академія». Українцям пропонують запам’ятати, що в назвах наукових і навчальних закладів, театрів, музеїв, колективів тощо перше слово (і всі власні назви) пишемо з великої букви.

Скрін нової редакції Українського правопису
Скрін нової редакції Українського правопису

 

«На початку вересня 2018 року з ініціативи проректора Дмитра Шевчука викладацько-студентський колектив університету обговорив зміни до Українського правопису. Одна з пропозицій, яку висловили під час круглого столу, була – додати до прикладів Національний університет «Острозька академія», бо в цьому онімі студенти часто роблять помилку через наявність лапок і без потреби пишуть слово «академія» (рідше – усі лексеми) з великої букви. Сформований документ ми надіслали на адресу Правописної комісії. Як бачимо, нас почули. Сподіваюся, відтепер острозькі студенти правильно писатимуть назву свого вишу», – коментує ситуацію доцент кафедри української мови і літератури Віталій Максимчук.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024