В Острозькій академії визначили переможців творчого конкурсу

15 Травня 2019, 12:07
Юлія Тюєва - переможниця творчого конкурсу 7046
Юлія Тюєва - переможниця творчого конкурсу

В Острозькій академії завершився творчий конкурс серед школярів. У понеділок, 13 травня, до університету завітали переможці, щоб отримати нагороди.

Конкурс передбачав підготовку творчої роботи, яку учні мали надіслати на електронну адресу організаторів упродовж лютого – березня. Це могли бути або власні літературні доробки (проза, поезія, драма), або художньо-публіцистичний есей на одну із запропонованих тем. За весь період на конкурс надійшло понад 100 робіт від школярів 8–11 класів із різних областей України.

Перед оголошенням результатів конкурсу з вітальним словом до учнів звернувся професор Іван Хом’як, завідувач кафедри української мови і літератури Національного університету «Острозька академія».

 «Утверджуйте найкращу мову світу, привчайте співвітчизників до дзеркально-кришталевого, солов’їного слова нашої мови», – побажав присутнім Іван Миколайович.

Керівниця волонтерського корпусу профорієнтаційного підрозділу Братства спудеїв Іванна Горбач розповіла про основні моменти й особливості вступної кампанії-2019, повідомила, де шукати потрібну інформацію і до кого звертатися в разі проблем під час реєстрації заяв.

Іванна Горбач розповідає про вступну кампанію
Іванна Горбач розповідає про вступну кампанію

 

До присутніх також звернулася голова студентської ради гуманітарного факультету Юлія Галапач, яка розказала про студентське життя на факультеті (волонтерські проекти, культурно-мистецькі секції, дозвілля за межами університету). Третьокурсниця зауважила, що в університеті виховують уміння не тільки навчатися, а й застосовувати свої знання на практиці.

Кандидатка філологічних наук, заступниця декана з виховної роботи гуманітарного факультету Лариса Мініч розповіла про можливості навчання за двома спеціальностями, сертифікатні програми, які діють в академії, можливості вивчення англійської мови, працевлаштування випускників.

Після офіційних виступів відбулася творча зустріч із випускницею Острозької академії, поетесою Оксаною Пухонською.

«Слово – це найсильніша енергія у світі. Воно може легко зранити й заспокоїти. Слово – це той інструмент і та зброя, яка дає людині можливість стати собою, а також володіти світом, який ти бачиш і уявляєш. Саме слово стало для мене конструктом моєї ідентичності й мене самої», – зауважила поетеса.

Оксана Пухонська презентує власну зібрку
Оксана Пухонська презентує власну зібрку

 

Оксана Пухонська розповіла про свій шлях до поезії, прочитала присутнім власні вірші, презентувала збірки «Крізь вени Всесвіту», «Вогонь» і «Час відвертіє». Школярів цікавило, чи пробувала поетеса писати прозу; чи завжди вдається висловити думки, які з’являються в голові; що впливає на мотиви лірики.

Згодом відбулося нагородження переможців.

У номінації «Проза» 3-тє місце здобув одинадцятикласник Андрій Синиця (Волинська обл.), 2-ге – учениця 11 класу Тетяна Данілевська (Запорізька обл.), а переможницею стала 10-класниця Юлія Тюєва (м. Суми).

Юлія Тюєва
Юлія Тюєва

 

У номінації поезії місця розподілили так:

ІІІ місце – Юлія Вержак (Запорізька обл.);

ІІ місце – Галина Мартинюк (Рівненська обл.) і Кароліна Никоненко (Дніпропетровська обл.);

І місце – Дмитро Іващенко (Запорізька обл.).

Нагороду отримує Галина Мартинюк
Нагороду отримує Галина Мартинюк

 

У номінації «Драма» призове місце дісталося Владиславі Федорійчук і Ярославі Міщенко з Одеської області.

 У рубриці, що передбачала написання художньо-публіцистичних есеїв, 3-тє місце здобули Марія Білоус і Наталія Вареник із Вінницької обл., Анастасія Гудзенко із Сум; 2-ге місце посіли Христина Кушик (Тернопільська обл.) й Анна Юрова (Харківська обл.), а перемогу здобула Софія Чебан із Одеської обл.

У рубриці, яка передбачала написання есею про українсько-польські контакти, місця розподілили так:

ІІІ місце – Софія Маковецька (Одеська обл.);

ІІ місце – Тарас Хурсяк (Рівненська обл.);

І місце – Богдана Дудзяк (Хмельницька обл.).

Тарас Хурсяк - переможець творчого конкурсу
Тарас Хурсяк - переможець творчого конкурсу

 

Переможців нагородили дипломами та книгами.

 «У мене дуже приємні враження. Сподобалася атмосфера, яка панує в університеті, оскільки ви сприймаєте всіх, як однодумців. Я писала роботу про односельця, кіборга, який загинув, захищаючи Донецький аеропорт. Його страшні історії стали основою мого твору», – поділилася враженнями переможниця Юлія Тюєва.

Після офіційної церемонії школярі побували в музеї та підземеллях Національного університету «Острозька академія».

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024