На вулицях Острога ожили легенди

11 Травня 2019, 21:22
Нічна екскурсія в Острозі 4883
Нічна екскурсія в Острозі

Острожани та гості міста змогли помандрувати нічним Острогом і зустрітися на його вулицях із привидами.

Нічна екскурсія «Легенди від острозького краєзнавця» відбулася з нагоди відкриття туристичного сезону в п’ятницю, 10 травня. На неї зібралося близько 70 осіб.

Розпочалася таємнича мандрівка біля пам’ятника князям Острозьким. Там зберігач легенд (екскурсоводом був Віталій Бондарчук) поділився першим переказом. Кажуть, якщо німб над князем Федором сам собою стане бронзовим, у місті з’явиться громадська вбиральня; якщо золотим – відновиться місцевий пивоварний завод.

1
Острог історичний та легендарний
Острог історичний та легендарний

2
Гості нічної екскурсії
Гості нічної екскурсії

 

Червона сумка з артефактами, яку ні на мить не випускав із рук зберігач, вела екскурсантів до Острозького костелу, колишньої міської управи, старої друкарні. На одній із вулиць дорогу нічним перехожим перегородив місцевий кат (Богдан Новак). Він скитався в пошуках роботи й пропонував купити в нього робочі мотузки на згадку.

1
На вулицях зустрівся острозький кат
На вулицях зустрівся острозький кат

 

Поблизу приміщення «Водоканалу» – колись там були заміські хутори – усі змогли насолодитися віртуозною грою на скрипці княжого музиканта Геслера. Щоправда, перевірити, чи це була скрипка чи дошка зі струнами, не вдалося – дух скрипаля зник.

Найбільш моторошною видалася дорога до замку. На вулиці Івана Федорова групу спіткала мельниківна Наталка, яка топила паничів, мстячись за втрачене кохання. На Замковій горі екскурсанти зустріли обезголовленого Северина Наливайка, почули, як намагаються вибратися з-під землі зачаровані скарбошукачі.

1
Екскурсія під світло ліхтарів
Екскурсія під світло ліхтарів

 

1

 

Справжнім подарунком став перегляд «Піщаної історії Гальшки Острозької», яку створив Олексій Бухало. Спроектоване на контрфорс замку відео налаштувало присутніх на романтичний настрій. Піднявшись сухим руслом річки Грабарки, яка колись омивала твердиню, усі потрапили на подвір’я маєтку Яблоновських. Там закінчилася екскурсія. Під світло ліхтарів дружина-втікачка Яблоновського частувала екскурсантів східними ласощами. Гості довго дякували організаторам за екскурсію.

1
Ласощі від східної красуні
Ласощі від східної красуні

1
Організатори та персонажі екскурсії
Організатори та персонажі екскурсії

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024