Острозька академія – предтеча української школи, – Віктор Ющенко про історію становлення університету

11 Травня 2019, 14:10
5835

В Острозькій академії продовжують відзначати 25-річчя від дня відродження першого вишу Східної Європи. У п’ятницю, 10 травня, до закладу завітав Почесний академік Острозького академічного братства, третій Президент України (2005–2010) Віктор Ющенко, який своїм указом сприяв розбудові університету, відновленню історичної справедливості.

Традиційно гостя вітало керівництво університету на чолі з ректором, Героєм України Ігорем Пасічником і театралізовані персонажі – фундатори Острозької академії XVI ст. Віктор Андрійович зустрівся зі студентством і професорсько-викладацьким складом у межах інтерактивного проекту «Ті, хто відроджували Острозьку академію».

Приїзд без пафосу
Приїзд без пафосу

 

Свою розмову Віктор Ющенко розпочав із «окрилюючих» слів молодому поколінню, яке з різних обставин змушене виїжджати за кордон. Політик наголошує, що перед державою нині багато викликів, але потрібно докласти всіх зусиль для розбудови сучасної України.

«Коли я очолював державу, то бачив, що національне питання – це головний камінь спотикання, навколо якого точаться й ще багато років будуть точитися наші основні проблеми. Найбільшою нашою проблемою є не економіка, не монетарні складнощі, а слабка національна єдність», – наголошує Віктор Ющенко.

Віктор Ющенко вписав своє ім'я в історію Острозької академії
Віктор Ющенко вписав своє ім'я в історію Острозької академії

 

Віктор Андрійович назвав три критерії, на яких формується єдність нації. Це мова, культура й історична пам’ять.

«Ми сперечаємося, хто наш герой. Це свідчить про велику проблему з історичною пам’яттю. Ми не привчили себе розглядати минуле як мірку гідності, величі, як мірку внеску в розбудову нашої держави чи міста. У нас важка дискусія про спільне минуле і ще більше про наше спільне майбутнє. Якщо ми не солідарні з учорашнім днем, то складно думати про завтрашній», – поділився міркуваннями екс-президент.

У блоці «питань-відповідей» студентів і викладачів цікавило, чи не планує Віктор Ющенко знову балотуватися на пост Президента, якими рисами має володіти успішний політик, як стабілізувати ситуацію на Донбасі. Звичайно, ішлося й про взаємини Острозької академії з політиком.

«Острозька академія – це спадок, це естафета, яка передається від покоління до покоління. Це предтеча української школи, це вступ до хрестоматії «Українська освіта»», – підкреслив Віктор Андрійович.


Подарунки для гостя
Подарунки для гостя

 

Наприкінці зустрічі Ігор Пасічник нагадав присутнім про указ Ющенка, згідно  з яким в Острозі має бути пам’ятник Мелетію і Герасиму Смотрицьким і введено в експлуатацію новий корпус. Ректор університету вручив Віктору Ющенку подяку за громадянську й державницьку позицію, розбудову української освіти й Острозької академії, а також козака-херувима у вигляді Віктора Ющенка (до речі, ідею запозичили з Острозької Біблії, де замість апостолів намальовані козаки-херувими). Завершилася зустріч спільним фото.

З академічною родиною
З академічною родиною

 

Коментарі
11 Травня 2019, 18:07
Де памятник Мелетію і Герасиму Смотрицьким колишній президенте! Щось не бачу! А при владі був і довго.
Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024