У День перемоги острожани крокували «Шляхами подвигів»

09 Травня 2019, 14:40
6485

9 травня в усіх містах і селах України відзначають День перемоги над нацизмом, ушановують тих, хто загинув у горнилі Другої світової війни. Не став винятком і Острог.

Ясного четвергового ранку на майдані Свободи було велелюдно. Тут формувалася колона, щоб урочисто під знаменами України пройти до меморіалу Слави. Там відбувся мітинг пам’яті «Шляхами подвигів», присвячений 74-й річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Участь в урочистостях узяли представники міської та районної влади, правоохоронці, рятувальники, учні, студенти й працівники закладів освіти, острожани та гості міста.

Парад крокує проспектом Незалежності
Парад крокує проспектом Незалежності

Усі пліч-о-пліч
Усі пліч-о-пліч



 

Ведучі Світлана Панченко та Микола Мичка розпочали захід зворушливими віршами про війну. Оголосила захід відкритим заступниця острозького міського голови Оксана Ситницька.

З вітальним словом до присутніх звернулася Валентина Стрілецька, очільниця Острозької районної ради.

«Кожен рік віддаляє нас від того знаменного 45-го. Знецінюються цінності, змінюються факти, переписується історія, але 9 травня на віки вічні лишиться Днем перемоги», – сказала Валентина Стрілецька.

1
Представники влади різних рівнів
Представники влади різних рівнів

1
Ветерани війни та АТО/ООС
Ветерани війни та АТО/ООС

 

Згодом виступили воїн АТО Сергій Максимчук і курсант Острозького обласного військового ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Владислав Шевчук, які провели паралелі між війною, що відгриміла тоді, і нинішніми подіями на Донбасі.

Під час мітингу
Під час мітингу

До урочистостей долучилися полісмени
До урочистостей долучилися полісмени

 

Театралізовані воїни-персонажі розповіли про початок німецької окупації Острога та краю, за який вони віддали своє життя. Завершився захід покладанням квітів і піснею про червоні маки – символ пам’яті про лихоліття на українській землі.

Крім того, увазі присутніх були представлені зброя та засоби захисту часів Другої світової, колажі архівних фото військових тощо. Діяла польова кухня, де охочих безкоштовно частували солдатською кашею.

2
На згадку про прадіда-ветерана хлопчаки щороку одягають форму
На згадку про прадіда-ветерана хлопчаки щороку одягають форму

Виставка зброї
Виставка зброї


Світлини вояків Другої світової війни
Світлини вояків Другої світової війни


Польова кухня
Польова кухня

1
Частування
Частування

 

Коментарі
09 Травня 2019, 21:01
А ветерани були? Їх уже зовсім маленько(((
10 Травня 2019, 01:52
Був на параді. Цікаво й сучасно, але є декілька питань до влади чи організаторів.<br/>1. Чому на пам'ятнику досі 1941-1945, а не 1939-1945? Потрібно його трохи декомунізувати. Адже Друга світова війна розпочалася 1939-го. <br/>2. Чому ми так любимо поразки, а не вшановуємо перемоги? Про що йдеться? 1) Під час урочистостей згадали дату, коли німецькі війська окупували Острог (це була наша поразка). Чому жодної згадки про день, коли українські вояки звільнили Острог від німецьких загарбників (це наша перемога). 2) Чому театралізували тільки тих, хто загинув (так, вони - воїни, які віддали своє життя за наш мир, і вічна їм слава, але це наша поразка). Чому не згадали тих, хто боронив Острог / Острожчину, знищив декілька десятків німців чи німецьких танків і вийшов із бою живим (це наші переможці). Нам непотрібна історія поразок, нам потрібна історія перемог! 3. Невже в усьому місті немає людей, які могли б виконати гімн наживо????<br/>Слава Україні!
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024