Обласна влада розгляне скорочення надбавки для педагогів Острожчини

08 Травня 2019, 23:35
5645

Для вчителів Острозького району надбавку за престижність скоротили  з 20 до 5 відсотків. У підсумку кожен із педагогів утратив від 700 до 1200 гривень. У відділі освіти Острозької районної ради стверджують, що скорочення виплат вимушене – інакше до кінця календарного року всі грошові фонди будуть вичерпані й за листопад–грудень педагоги взагалі не отримають заробітну плату. Педагоги переконані, що таке скорочення незаконне.

Розголосу справі надала Інна Гвізда, директорка НВК «Грозівська ЗОШ І–ІІ ступенів - ДНЗ», яка публічно звернулася до першого заступника голови РОДА Віталія Ундіра з проханням вплинути на ситуацію. Віталій Олександрович доручив Григорієві Таргонському, начальникові управління освіти Рівненської облдержадміністрація, детальніше вивчити ситуацію, що склалася в Острозькому районі.

У четвер, 8 травня, за участі першого заступника голови РОДА Віталія Ундіра, начальника відділу освіти РОДА Григорія Таргонського, голови Острозької РДА Богдана Туровича, начальника відділу освіти Острозької РДА Олександра Харчука директорів шкіл краю і депутатів Острозької районної ради відбулася розширена нарада щодо згаданого питання.

Насамперед на зустрічі виступив Олександр Харчук, який розповів, чому 2019 року педагогічні працівники Острожчини втратили надбавку за престижність. Олександр Анатолійович зазначив, що вже давно попереджав учителів про те, що така ситуація може трапитися. Головний освітянин району розповів про те, що збереження виплати надбавки за престижність у розмірі 20% перевищило б базові річні витрати й останні місяці календарного року педагоги не отримали б заробітної плати взагалі. Також начальник відділу освіти представив презентацію, у якій продемонстрував, як ситуація в тих чи тих школах впливає на наявність коштів, адже нині «кошти ходять за дітьми». Закономірно, що в малокомплектних ЗНЗ, де переважна більшість учнів на індивідуальному навчанні (клас, менший за 5 учнів), існує дисбаланс між наявними та потрібними коштами. У такому разі фінанси перерозподіляють – «багатші» навчальні заклади стають донорами для інших.



1


 

Григорій Таргонський продовжив порушену тему, наголошуючи, що в малокомплектних школах дітей фактично позбавляють права доступу до якісної освіти.

«Іншого шляху, ніж працювати над мережею шкіл, оптимізацією навчальних закладів, щоб отримувати якісне фінансування, просто немає», – наголосив Григорій Таргонський.

Григорій Таргонський
Григорій Таргонський

 

Віталій Ундір, аналізуючи ситуацію, розповів про те, що укрупнення навчальних закладів допоможе уникнути подібних випадків. Як зазначає Віталій Олександрович, синергія обласної та районної ради допомогла забезпечити чотири навчальні заклади автобусами для підвезення школярів, зробити ремонти й утілити енергоощадні проекти. Інший важливий аспект – повага до професії педагога.

Виступає Віталій Ундір
Виступає Віталій Ундір

 

«Педагоги – це еліта суспільства. У мене є певний рівень довіри до педагогічних працівників. На жаль, у людей він інший. Не скрізь до вчителів ставляться так, як би нам хотілося. Тому кожному з нас треба пам’ятати про якість освіти. Варто працювати над тим, щоб підвищити рівень довіри до вчительської еліти», – наголосив Віталій Ундір.

Від імені педагогів виступила Інна Гвізда. Директорка вважає, що зменшення доплати за престижність – це істотні  зміни умов праці. На її думку, різке скорочення виплат є порушенням чинного законодавства.

Інна Гвізда
Інна Гвізда

 

Після більш ніж двогодинного спілкування з-поміж інших також виступили начальник відділу загальної середньої та дошкільної освіти Святослав Сидорук, начальниця відділу фінансово-економічної та кадрової роботи управління освіти РОДА Тетяна Рожко, голова Острозької РДА Богдан Турович і депутат Острозької райради, голова профільної комісії Роман Свинарчук. У результаті зустрічі вирішили, що фахівці відділів та управлінь Рівненської обласної ради перевірять законність скорочення надбавки за престижність. У разі, якщо є можливість повернути чи принаймні збільшити виплати, педагогічні працівники їх отримають.

Коментарі
09 Травня 2019, 10:19
«Іншого шляху, ніж працювати над мережею шкіл, оптимізацією навчальних закладів, щоб отримувати якісне фінансування, просто немає», – наголосив Григорій Таргонський. - То чим ви займалися з 2012 року, не шановний чиновнику Таргонський ? Що ви робили 7 років ??? А може ще позбавити вас, Ундіра, Туровича і всю обласну і районну чиновницька рать паразитів службових автомобілів з водіями, з їх утримуванням, витратами на пальне , ремонт. утримування гаражів і т . д. і т.п. Мабуть , вам усім пора їздити на роботу не службовим транспортом , а громадським чи своїм власним , як їздять тисячі і млн. ваших співвітчизників. Серед них і вчителі . Можливо , вас потрібно позбавити просторих кабінетів, обставлених далеко не дешевими меблями, обладнаних персональними туалетами і душовими кабінами, холодильниками і шкіряними диванами??? Мабуть , тоді вистачить не тільки на виплату вчителям за престижність , а й на підвищення зарплати педагогам.
10 Травня 2019, 22:32
Може Гвізда плутає причину та наслідок ? Може зменьшення кількості учнів - це істотні зміни умов праці ?
11 Травня 2019, 09:33
Андрію. То ви пропонуєте Гвізді і всім педагогам -жінкам народжувати собі якомога більше учнів ? Чи для того і існує влада щоб вирішувати питання оптимізації шкіл, а , заодно , шкільних автобусів, мереж хороших доріг, якими возили б учнів іт д. ?
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром