Будьте обережні – прокинулися кліщі

03 Травня 2019, 12:41
2918

Укус кліща не тільки неприємний, а й дещо небезпечний. Ці малопомітні комахи переносять енцефаліт, хворобу Лайма (бореліоз) тощо.

Як зазначає Володимир Заверуха, начальник Острозького міськрайонного сектору ГУ ДСНС України у Рівненській області, цього року кліщі прокинулися досить рано. І ще наприкінці квітня в них розпочався пік активності.

Якщо вас укусив кліщ, не можна зволікати, необхідно відразу звернутися в лікарню. Там його дістануть і відразу передадуть у лабораторію на аналізи. Якщо такої змоги немає, то варто обережно викрутити його пінцетом, ниткою або спеціальним гачком, який можна придбати в аптеці. Місце укусу обробити спиртом. Натомість з олією, підрізаними шприцами, ацетоном та іншими методами радять не експериментувати.

Це ж стосується і домашніх улюбленців. Після прогулянки найперше перевірте лапи, живіт та морду. Якщо ж після укусу тварина ослабла, погано їсть, а білки очей пожовтіли, терміново зверніться до ветеринара, адже кліщі переносять багато небезпечних для чотирилапих захворювань.

Збираючись відпочивати на природу, одягайте щільний світлий одяг, головний убір і запасіться спеціальним спреєм або ж кремом. Ці поради актуальні особливо зараз, адже хімічну обробку зелених зон від кліщів проведуть лише після того, як відквітнуть дерева. Про домашніх улюбленців краще подбати заздалегідь та обробити їх засобами проти кліщів до початку сезону.

Коментарі
03 Травня 2019, 15:47
За корисні поради подяка. Але кліщі ще місяць тому проснулися. Дорога ложка к обеду...
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024