Острожани вшанували роковини Чорнобильської трагедії

27 Квітня 2019, 11:40
3169

В Острозі відбувся мітинг пам’яті «Чорнобиль – трагедія століття». Захід, присвячений 33-м роковинам Чорнобильської катастрофи, зібрав острожан на майдані Свободи в п’ятницю, 26 квітня.

Розпочався мітинг-реквієм словами Тараса Шевченка з «Розритої могили». Ведучі нагадали, що в ніч проти 26 квітня 1986, 33 роки тому, трапилася страшна трагедія, яка торкнулася не тільки України, а й Європи та багатьох країн світу. Пролунав гімн.


 

«В історії України було багато війн, голодоморів і катаклізмів. Але ніколи до цього вона не будувала собі історичних хрестів, на яких сама ж була розіп’ята. Скільки життів, здоров’їв, покинутих домівок покладено на цей жертовний хрест, важко уявити. 10 днів пожежі, 60 тонн смертельного пилу, викинутого в повітря, 30 кілометрів зони, яка ніколи не стане живою – така ціна катастрофи, яка випала на долю нашої держави», – зазначила Оксана Ситницька, заступниця Острозького міського голови.

Ще Оксана Анатоліївна від себе, міського голови, Острозької міської ради, її виконавчого комітету висловила глибоку вдячність ліквідаторам Чорнобильської катастрофи.

Виступає Оксана Ситницька
Виступає Оксана Ситницька

 

Упродовж пам’ятного мітингу багато говорили про історичну ретроспективу про безпеку атомної енергетики, передумови катастрофи та перші її наслідки. Звучали пісні, зокрема веснянка від ансамблю «Співаночка» (молодша група), вірші. Закінчився мітинг зворушливою піснею «Лелеки» (слова В’ячеслава Кубоки), яку виконала Оксана Скороход.

«Співаночка»
«Співаночка»

 

Насамкінець очільники міста й району та охочі містяни поклали квіти до пам’ятного знака землякам, ліквідаторам Чорнобильської катастрофи.

Покладання квітів
Покладання квітів

Покладання квітів
Покладання квітів

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024