Помер Великий герцог Люксембурга Жан – нащадок князів Острозьких і Заславських

24 Квітня 2019, 17:30
5030

Уранці 23 квітня 2019 р. у віці 98 років помер Великий герцог Люксембурга Жан – глава цієї держави 1964 – 2000 рр. 7 жовтня 2000 р. монарх, який народився 5 січня 1921 р., передав трон своєму старшому сину Анрі, який і зараз править єдиним в Європі і світі Великим герцогством. Його володарі мають титул Королівської Високості.

Великий герцог Жан – активний учасник збройної боротьби з нацизмом у роки Другої світової війни. У травні 1940 р. після німецької окупації Люксембурга він разом із своєю монаршою родиною відбув у Францію, звідти – у Канаду, а 1942 р. вступив у Британську армію, де став офіцером ірландських гвардійців. Учасник Нормандської десантної операції, боїв під Арнемом, визволення Брюсселя. Після війни – генеральний інспектор збройних сил Люксембурга у званні полковника – найвищого в армії цієї держави з населенням 600 тисяч чоловік.

Великі герцоги Люксембурга Жан і Анрі з династії Пармських Бурбонів. Нащадки французького «Короля-Сонця» Людовіка ХІV і його внука короля Іспанії Філіпа V правили невеликою італійською державою під назвою Герцогство Парма і П’яченца в 1731 – 1860 рр. (з двома невеликими перервами). Останнім герцогом Парми був Роберт І (1848 – 1908), ще підлітком детронізований повсталим народом у 1860 р. під час боротьби за об’єднання Італії. Один із чисельних нащадків Роберта І принц Феліче (Фелікс) був одружений із правлячою герцогинею Люксембурга Шарлоттою із Оранської династії, до якої належать і королі Нідерландів. Після смерті матері старший син цього подружжя Жан зійшов на великогерцогський престол, розпочавши еру Пармських Бурбонів в історії люксембурзької монархії, яку продовжує зараз його син Анрі.

Покійний Великий герцог, крім того, був нащадком князів Острозьких і Заславських, а також фундаторки Пересопницького Євангелія княгині Анастасії із Гольшанських Заславської. Князь Кузьма Іванович Заславський (праправнук князя Федора Острозького) помер 1556 р. У пам’ять про покійного чоловіка його вдова княгиня Анастасія веліла перекласти Чотириєвангелія староукраїнською мовою і виготовити його високохудожній рукописний примірник, на якому з 1991 р. присягають президенти незалежної України. Правнука подружжя Кузьми й Анастасії Заславських княжна Софія Янушівна Заславська (померла 1636 р.) була одружена з магнатом Яном Остророгом. Дочка від цього подружжя Анна була матір’ю Станіслава Яна Яблоновського – великого гетьмана коронного, знаменитого полководця, одного з переможців османів під Віднем, який 1690 р. став власником половини міста Острога. Полководець був рідним дідом (по доньці Анні) виборного короля Польщі і Великого князя Литовського Станіслава Лещинського (на схилі віку – герцога Лотарингії). Польська королівна Марія Лещинська стала дружиною короля Франції Людовіка ХV. Старша донька від цього шлюбу французька принцеса Марія Луїза Єлизавета (1727 – 1759) була одружена зі своїм родичем з іспанської гілки династії Бурбонів Філіпом І. Заснована цим подружжям  династія Пармських Бурбонів втратила 1860 р. герцогський престол Парми, але вже друге покоління володіє великогерцогським престолом Люксембурга – однієї з найзаможніших держав сучасного світу.

 

Микола МАНЬКО

 

Читайте також:

Острозьку академію відвідав нащадок другого ректора

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024