Як в університетському храмі освячували вербу

21 Квітня 2019, 13:38
3178

В останню неділю перед Великоднем в Острозі, як і багатьох містах і селах України, на вулицях можна було зустріти людей зі зеленими прутиками в руках. Це й не дивно, адже 21 квітня християни святкують Вербну неділю.

У Студентсько-викладацькому храмі преп. Федора Острозького при НаУОА, як і в інших міських храмах, відбулося святкове богослужіння. Після Божественної літургії настоятель отець Василь (Жуковський) відслужив чин освячення верби. Опісля всі парафіяни взяли зелені прутики і з радісною звісткою про прийдешнє свято Воскресіння розійшлися додому.


1

1

1

1

1

1

1

 

Найвідомішою традицією Вербної неділі є легке постукування рідних і близьких освяченою вербою. Неодмінно примовляють: «Не я б’ю, верба б’є! За тиждень – Великдень! Недалечко червоне яєчко!».

У народі ще з давніх часів верба уособлювала весну та нове життя. Уважали, що освячена верба має особливі очисні сили і здатна врятувати худобу від псування, хвороб і простою. Крім того, вербові гілки називають «гілками чесноти»: вони метафорично тягнуться до неба.

З вербою пов'язано багато приказок і прикмет: «На напередодні Вербної неділі Св. Лазар за вербою лазив», «Худобу виганяють в поле в перший раз вербою з Вербної неділі», «Якщо вербний тиждень вітряний, ярина гарна буде», «На Вербницю мороз – ярі хліба хороші будуть», «Не верба б'є, а старий гріх».

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024