Членкині Національної дитячої ради від Острожчини відвідали Березнівський ІРЦ

15 Квітня 2019, 19:04
5243

Рівненщина стала першою областю, де створили Національну дитячу раду при Уповноваженому Президента України з прав дитини. Установчі збори відбулися 23–24 листопада 2018 року.

Під час роботи ради в Острозькій академії її учасники затвердили такі напрямки роботи: розвиток учнівського самоврядування, протидія булінгу, розвиток інклюзивної освіти, громада дружня до дитини та формування цінностей, затвердили план діяльності на квартал, підбили підсумки та прийняли резолюцію.

В Острозі провела засідання перша в Україні обласна Національна дитяча рада

Одним із пріоритетних напрямків роботи ради є розвиток інклюзивної освіти. Саме з цією метою на початку квітня членкині ради Анна Лавренюк (учениця Острозького НВК «Школа І–ІІІ ступенів - гімназія») та Аліна Ярошик (учениця Оженинського НВК «ЗОШ І–ІІІ ступенів (ліцей) - ДНЗ» ім. Т.Г. Шевченка) – на чолі з Уповноваженим Президента України з прав дитини Миколою Кулебою відвідали Березнівський інклюзивно-ресурсний центр (ІРЦ). Участь у поїздці брали голова Національної дитячої ради західного регіону України при Уповноваженому Президента України з прав дитини Сергій Скоропляс і голова Національної дитячої ради в Рівненській області Інна Радисюк. До участі також долучилися: Віталій Люшин, голова Березнівської РДА, Григорій Таргонський, начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА, Анатолій Хочай, президент Міжнародного благодійного фонду «МИР».

Березнівський ІРЦ
Березнівський ІРЦ


 

Приємна атмосфера відчувалася від самого приїзду. Усіх гостей радо зустріли учні центру разом із батьками, педагогічним колективом. Тетяна Шнайдер, директорка ІРЦ, запросила присутніх долучитися до зарядки, яку проводили учні закладу.

З вітальним словом звернувся до присутніх Микола Кулеба, який із щирістю, особливою відкритістю та простотою поспілкувався з дітьми, батьками, цікавився їхніми проблемами і запропонував шляхи їх вирішення.

За підтримки громадської спілки «Покликані перемагати» та Міжнародного благодійного фонду «МИР» усі присутні отримали подарунки та змогли посмакувати смачним фуршетом.

Гостинці для дітлахів
Гостинці для дітлахів

Гостинці для дітлахів
Гостинці для дітлахів

Усі отримали подаруночки
Усі отримали подаруночки

Солодке частування
Солодке частування

 

Але подарунки отримали не лише діти, а й сам Уповноважений. Від Національної дитячої ради західного регіону України Сергій Скоропляс та Інна Радисюк уручили картину для Миколи Миколайовича, як подарунок із нагоди іменин. Діти відразу почали співати «З днем народження», додавши урочистості та святковості своїм співом.

Тетяна Шнайдер провела для усіх гостей екскурсію закладом. Усі присутні були в захваті від картин, які власноруч малює учениця центру і навіть придбали декілька собі на пам’ять.

Вихованці Березнівського ІРЦ
Вихованці Березнівського ІРЦ

Зловлена мить щастя
Зловлена мить щастя

 

На завершення голова Національної дитячої ради західного регіону України при Уповноваженому Президента України з прав дитини Сергій Скоропляс презентував присутнім результати діяльності ради в напрямку інклюзії, висловив переконання, що для того, аби переконатися у важливості цього питання та реалізації проекту не потрібно бути експертом.

«Треба лише подивитися в очі дітям, які присутні у цьому залі. Побачити очі дітей з особливими потребами, які тепер, нарешті, навчаються у класах зі своїми ровесниками. Вони разом ростуть, разом спілкуються, вони змалечку інтегруються у нормальне життя. Вони стають єдиною командою, в якій кожен може розраховувати на точне розуміння дітей, на підтримку однокласників, на підтримку вчителів і на підтримку батьків – не лише своїх», – підкреслив Сергій Скоропляс.

Анна Лавренюк представила роботу власного закладу в сфері поширення інклюзії в місті Острозі. Згадала і про акції, і про відеопривітання мовою жестів, і про нещодавнє відкриття ІРЦ.

«Багато зроблено, ще більший шлях чекає нас попереду», – зазначила Аня під час виступу.

Виступає Анна Лавренюк
Виступає Анна Лавренюк

 

Досвідом волонтерської діяльності та підтримки дітей з інвалідністю ділилася також і членкиня Національної дитячої ради в Рівненській області Аліна Ярошик.

«Ми продемонстрували на власному прикладі в Оженинському НВК «ЗОШ І–ІІІ ступенів (ліцей) - ДНЗ» ім. Т.Г. Шевченка, що можна зробити за невеликий проміжок часу. Сьогодні кожен, кому цікаво, може побачити реальні результати роботи і спробувати реалізувати їх своїми силами у своїй місцевості», – відзначила представниця Острожчини.

А Інна Радисюк підкреслила, що за час діяльності Національної дитячої ради на Рівненщині зроблено надзвичайно багато. Наш край уже пройшов кроки, на які багатьом європейським і світовим державам знадобилося десятки років.

Відвідуючи такі заходи, варто пам'ятати: інклюзія – це тест на толерантність та зрілість суспільства. Тому творимо себе – творимо Україну!

Візит до Березнівського ІРЦ
Візит до Березнівського ІРЦ

 

Анжела КОРНІЙЧУК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024