Ми прагнемо справедливого миру, – митрополит Епіфаній в Острозі

12 Квітня 2019, 23:59
Блаженніший Епіфаній, митрополит Київський і всієї України 6105
Блаженніший Епіфаній, митрополит Київський і всієї України

Блаженніший Епіфаній, митрополит Київський і всієї України, побував в Острозі. Візит Предстоятеля Православної церкви України відбувся в п’ятницю, 12 квітня, та був приурочений 25-річчю відновлення Національного університету «Острозька академія».

Під час візиту митрополит Епіфаній відслужив подячний молебень у Студентсько-викладацькому храмі преп. Федора Острозького, зустрівся зі студентами в межах «Острог Forum-2019», поспілкувався з професорсько-викладацьким складом щодо майбутньої співпраці та провів прес-конференцію для представників місцевих ЗМІ.

1
Приїзд митрополита Епіфанія
Приїзд митрополита Епіфанія

Митрополит Епіфаній та гості прямують до храму
Митрополит Епіфаній та гості прямують до храму

 

До Острога митрополит Епіфаній прибув за розкладом о 9:30. Його біля арки НаУОА традиційно зустріли князь Острозький та Гальшка, настоятель храму при НаУОА о. Василь (Жуковський), ректор університету Ігор Пасічник. Після вітання в храмі, який був заповнений студентами й викладачами, прихожанами й іншими жителями Острога та краю, розпочався подячний молебень. Співслужили митрополиту Епіфанію Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, благочинний благочиння Острозького району о. Юрій (Лукашик), настоятель Василь Жуковський та ще семеро священиків.

Владика Епіфаній очолив службу в академічному храмі

1
Під час богослужіння
Під час богослужіння

1
Благочинний отець Юрій Лукашик на богослужінні
Благочинний отець Юрій Лукашик на богослужінні

 

Після завершення служби Блаженніший Епіфаній звернувся до острожан із проповіддю:

«Сьогодні Господь сподобив нас подякувати в цьому древньому храмі за всі благодіяння, які Він дарував упродовж чверті століття, упродовж розбудови цього славного історичного навчального закладу. І на прикладі Національного університету «Острозька академія» ми бачимо, як Господь благословляв і сприяв добрій справі впродовж тривалого часу. А відродила Острозька академія свою діяльність саме з цього храму, поклавши всі надії на Бога», – зазначив митрополит Епіфаній.

1

 

Немало говорив Блаженнійший Епіфаній про отримання Томосу, об’єднання церков у єдину помісну православну церкву, наголошував, що Україна й багато поколінь наших предків прагнули мати свою незалежну церкву впродовж навіть не трьохсот, а тисячі років.

1
Храму при НаУОА передали копію Томосу
Храму при НаУОА передали копію Томосу

1
Храму при НаУОА передали копію Томосу
Храму при НаУОА передали копію Томосу

 

Митрополит уручив храму та НаУОА загалом копію Синодального Томосу, у якому, – за його словами, –  золотими літерами засвідчено головні істини та зазначено тих осіб, які найбільше потрудилися, щоб ми досягнули духовної свободи, зокрема ім’я чинного президента Петра Порошенка. Крім того, Блаженніший Епіфаній привіз Указ про поновлення ставропігії храму, який передав настоятелю Василю Жуковському.

Для відзначення праці тих, хто розбудовував Острозьку академію, митрополит уручив благословенні грамоти з відзнаками за заслуги перед помісною Українською православною церквою та побожним народом Ігореві Пасічнику, Петрові Кралюку, Василю Жуковському.

Завершилося богослужіння спільним виконанням піснеспіву «Многая літа». Опісля всі охочі мали змогу підійти до митрополита за благословенням.

1
Ігор Пасічник отримує благословенну грамоту
Ігор Пасічник отримує благословенну грамоту

1
Відзначили отця Василя Жуковського
Відзначили отця Василя Жуковського

1

1
За благословенням
За благословенням

1
Під час екскурсії вишем
Під час екскурсії вишем

1

 

Після екскурсії університетом, яку провів Ігор Пасічник, митрополит Епіфаній під час чергової платформи міжнародного проекту «Острог Forum-2019» зустрівся з професорсько-викладацьким складом вишу. На початку заходу відповідно до ухвали вченої ради університету Блаженнійшому митрополитові за вагомі особисті заслуги в розвитку національної духовності, освіти та культури присвоїли звання «Почесний доктор НаУОА».

1
Під час «Острог Forum-2019»
Під час «Острог Forum-2019»

1
Митрополит отримує мантію почесного доктора НаУОА
Митрополит отримує мантію почесного доктора НаУОА

 

В інавгураційній промові Епіфаній глибоко проаналізував історичну роль Острозької академії в становленні Української держави, духовно-моральне-виховання, основи якого заклали в університеті, – у житті соціуму.

1

 

«Церква і держава тісно між собою пов’язані, ми повинні це добре розуміти. Церква відіграє важливу роль у державотворенні. Якби народ зрозумів на зорі становлення нашої незалежності, що потрібна єдина помісна Українська православна церква, то, напевно, тих жахливих подій із окупацією Криму та війни на сході України зараз би не було. Якби була духовно сильна основа, сильний духовний фундамент, то тіло держави не сипалося б. Церква – духовна основа, на якій згодом ми збудуємо сильну, незалежну, європейську країну. І це залежить від кожного з нас. Володіючи великим даром свободи, ми повинні його цінувати, не маємо права повертатися до попереднього рабського стану. Ми вибороли цю незалежність, цю свободу й зараз безпосередньо від кожного з нас залежить, як будемо рухатися надалі. Володіючи даром свободи вибору, ми повинні бути пильними і відповідальними у вирішальний час. Зараз ми обираємо не просто гарну людину, а главу нашої Української держави, того, який керуватиме нашою армією. Ми повинні зробити правильний вибір, бо ми не просто прагнемо миру, а прагнемо справедливого миру», – наголосив владика Епіфаній.

Згодом студенти й викладачі змогли поспілкуватися з митрополитом у звичному форматі «питання– відповідь». На завершення гостеві подарували Острозьку Біблію та традиційний академічний мед від Пасічника.

2
Подарунок митрополиту - Острозька Біблія
Подарунок митрополиту - Острозька Біблія

 

Коментарі
13 Квітня 2019, 14:44
церква без куполів не церква, а просто будівля, тим більше не храм
13 Квітня 2019, 15:50
Розсадник сатанізму.........
13 Квітня 2019, 17:52
То лі дєло наша мацковско-путінская церковь - свєточь добра і свєта ))
13 Квітня 2019, 20:46
Ще попробуйте бути пд турками, ото буде незалежність, зразу стане все дуже добре, готуйтесь.
13 Квітня 2019, 23:42
пан Андрій дискутює за принципом "сам дурак", він не почав відстоювати так названий храм при НУОА (що це за храм причомусь), або ПЦУ, а почав нести завчені скрепи, високоінтелектуальне зауваження
14 Квітня 2019, 00:53
Щоб нести щось високоінтелектуальне, треба хоч що найменше мати свою думку, а не тупо цитувати.
14 Квітня 2019, 01:06
Як пан Андрій сміє тролити моїх прихожан-Жителів району ?! Вони ж несуть щось високоінтелектуальне ))
14 Квітня 2019, 17:07
Сатаннє лізе у церкву
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024