Свята й іменини 5 квітня: Міжнародний день супу

05 Квітня 2019, 07:51
4995

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні п'ятниця, 5 квітня.

Як художник розмальовує полотна, так і ми прикрашаємо кожен свій день емоціями, почуттями, думками й мріями... Нехай у Вас буде веселковий настрій і сьогодні неодмінно трапиться щось хороше!

5 квітня День ангела відзначають Амфілохій, Василь, Вассіан, Георгій, Євсевій, Кронід, Лідія, Лука, Македон, Никон, Пахом, Феопрепій, Філіт.

Сьогодні дуже цікаве свято – Міжнародний день супу!  Вік цієї їжі становить майже 9000 років. Батьківщиною супу вважають Стародавній схід, де раніше за інших навчилися робити посуд, що підходив для його приготування. Варто зауважити, що американці відзначають свій Національний місяць супу (у січні), а от у США Національний день домашнього супу 4 лютого. Любителі цієї стави зі всього світу відзначають Міжнародний день супе в першій декаді квітня.

Народні прикмети на 5 квітня

  1. Теплий день, але вночі почалися заморозки – значить, у квітні буде гарна погода
  2. Якщо в цей день пити м'ятний чай, то вся родина буде здоровою протягом року
  3. Якщо 5 квітня перший весняний грім чується, а сніг ще не зійшов – значить, попереду очікується холодне літо
  4. Якщо річкова хвиля йде проти течії – чекай погіршення погоди і опадів
  5. Вночі 5 квітня видно ясне небо з зірками – вранці чекай заморозків
  6. Кішка чхає або кашляє – швидше за все, найближчим часом піде дощ
  7. Навесні в річці води не прибуло – прикмета до того, що буде спекотне літо без рясних опадів
  8. Білка з гнізда вийшла 5 квітня – незабаром настане тепла погода
  9. Якщо дворові птиці вискубують у себе пір'я – в будинку буде нещастя, це погана прикмета.

Цей день в історії

5 квітня ухвалили першу українську конституцію. 

Перша українська конституція була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року.

Повна назва цього документа — «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою».

Пилип Орлик був близьким до гетьмана генеральним писарем, котрого після смерті гетьмана Івана Мазепи було обрано на раді старшин його наступником. Конституція Пилипа Орлика - скорочена назва документу, що визначав права і обов’язки обраного гетьмана. Ще її інколи називають Бендерською конституцією тому що вона була прийнята українським козацтвом саме біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер, а турецька назва цого містечка — Бендери, нині це територія Молдови.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром