Свята й дати 4 квітня: Всесвітній день моркви

04 Квітня 2019, 08:37
5795

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні четвер, 4 квітня. 

Генрі Міллер сказав: «Любов -- єдина річ, якої неможливо дати занадто багато». Віддавайте свою любов, примножуйте її, як безкінечне душевне багатство, і  просто насолоджуйтеся від того, що це почуття є в душі. Гарного весняного дня!

4 квітня День ангела святкують Аглаїда, Аполлінарія, Василь, Василина, Дар’я, Дросіда, Ісаакій, Каллініком, Мамант, Таїсія.

У світі сьогодні Всесвітній день моркви. Його відзначать у першій декаді місяця – щорічно 4 квітня. Всесвітній день моркви започаткований 2003 року. Мета святкування - підкреслити її користь для здоров’я. Святкові заходи включають популяризацію вживання моркви і рецептів на її основі.

У старовину 4 квітня називали днем Василя Сонячного, Василя Сонячника, Василя Теплого, Василя Парника. Всі прізвиська Василя були пов'язані з тим, що у ці дні стало довгоочікуване тіло, і встановлювалася хороша погода. Селяни намагалися саме 4 квітня дивитися, куди течуть струмки від капелі, щоб на цьому місці не будувати будинків - вважали, що саме там будівництво підмиє. Казали: «Прокладений хід у водиці в земну глибінь».

Дівчата 4 квітня ворожили на світанку, дивлячись на сонце. Якщо воно оточене червоним світлом - хороший врожай буде. Калачі випікали, які символізували сонце. Були і прикмети, за якими спостерігали.

Народні прикмети на 4 квітня

  1. Якщо на небі сині хмари - буде теплий дощ
  2. Сніг 4 квітня зійшов, і на цьому місці почала укладатися павутинка - швидше за все, потрібно чекати перешкод у врожаї, він буде небагатим
  3. Сніг на мурашнику зійшов з північної сторони - чекай теплої і довгої літа. Якщо ж сніг 4 квітня розтанув з південної сторони мурашника - прикмета до того, що літо буде прохолодним.

Цей день в історії:

  • 1103 — розгром половців київським князем Володимиром Мономахом.
  • 1147 — суздальський князь Юрій Долгорукий улаштував у Москві великий бенкет на честь свого союзника князя Новгород-Сіверського Святослава Ольговича. Перша літописна згадка про Москву.
  • 1581 — колишній пірат Френсіс Дрейк завершив навколосвітню подорож.
  • 1785 — англійський винахідник Картрайт отримує патент на механічний ткацький верстат із ножним приводом.
  • 1794 — у ході Польського повстання відбулась битва під Рацлавицями, в якій польські повстанці під керівництвом Тадеуша Костюшка перемогли російське царське військо Денисова й Тормасова.
  • 1881 — Лос-Анджелес отримав статус міста.
  • 1887 — в Лондоні розпочалася Перша Колоніальна конференція.
  • 1932 — після 5 років досліджень професор Чарлз Ґлен Кінґ з університету міста Пітсбург виділив вітамін C.
  • 1949 — у Вашингтоні представники Бельгії, Великої Британії, Данії, Ісландії, Італії, Канади, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Португалії, США та Франції підписали Північноатлантичний пакт(дата створення НАТО)
  • 1960 — на 32-й церемонії вручення нагород Американської академії кіномистецтв 11 «Оскарів» дісталося фільму «Бен Гур». Це досягнення зумів повторити тільки фільм «Титанік».
  • 1964 — одразу 5 перших позицій у хіт-параді американського журналу Billboard зайняли пісні гурту «Бітлз». Це досягнення не зміг повторити жоден виконавець.
  • 1973 — у Нью-Йорку відкрили комплекс Всесвітнього торгового центру, який спроектував японський архітектор Мінору Ямасакі. Комплекс був зруйнований 11 вересня 2001 року внаслідок терористичної атаки.
  • 2004 — офіційно активовано українську мову інтерфейсу української Вікіпедії
  • 2007 — відбулося офіційне відкриття київського хмарочоса, «БЦ Парусу».

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024