На Острожчині відкрили першу амбулаторію сімейної медицини

30 Березня 2019, 17:49
Амбулаторія у Плоскому чекає пацієнтів 8134
Амбулаторія у Плоскому чекає пацієнтів

На Острожчині відкрили першу амбулаторію загальної практики сімейної медицини.

Центр надання медичної допомоги з’явився в селі Плоске відповідно до Закону України «Про підвищення якості та доступності медичного обслуговування у сільській місцевості» та в межах програми Президента України «Доступна медицина в селі». Амбулаторію, яку почали зводити в листопаді 2018 року, відкрили в суботу, 30 березня. На непересічну для села подію завітали: народний депутат України від Рівненщини Юрій Вознюк, голова РОДА Олексій Муляренко, його перший заступник Віталій Ундір, голова Острозької РДА Богдан Турович та інші поважні гості.

Плосківська амбулаторія, зведена за типовим проектом Міністерства регіонального будівництва, одна з 34 закладів первинної медицини, які будують на Рівненщині, і п’ята за ліком із-поміж відкритих. До речі, на сьогодні наша область посідає третє місце за темпами будівництва амбулаторій по Україні.

Зміни помітні щодня, – Віталій Ундір про втілення медичної реформи на Острожчині

В амбулаторії є кабінет лікаря, кімната персоналу, стерилізаційна, процедурна тощо. Особливістю медичного закладу є й те, що тут розміщено житло для лікаря. Медпрацівник матиме власну кухню, спальню, санвузол і ванну.

У коридорі амбулаторії
У коридорі амбулаторії

Один із кабінетів
Один із кабінетів

Житлова кімната медика
Житлова кімната медика

Кухня у житлі медпрацівника
Кухня у житлі медпрацівника

 

Важливо відзначити, що в Плоскому для зручності відвідувачів обладнана дитяча кімната, де малюки можуть зачекати батьків, поки ті будуть на процедурах. Петро Галімський, Плосківський сільський голова, розповідає, що під час будівництва в проект уносили певні зміни, наприклад, санвузол обладнали для людей з обмеженими можливостями – розширили двері, установили поручні тощо.

Кімната для дітей
Кімната для дітей

Кімната для дітей
Кімната для дітей

 

У вітальному слові голова РОДА Олексій Муляренко наголосив, що другий зі стратегічних напрямків будівництва на території Рівненщини – спортивна інфраструктура. Зокрема, цьогоріч активно будуватимуть спорткомплекс в Острозі.

 «Сподіваюся, що це лише початок і ми матимемо ще не один шанс покращувати життя краян, а заодно доводити, що ми працюємо на благо всієї України», – зауважив Віталій Ундір.

Урочисте відкриття
Урочисте відкриття

 

Чин освячення новозбудованого приміщення провів настоятель місцевого храму Різдва Богородиці отець Ярослав. Священик від імені селян подякував усім, хто допомагав у будівництві.

Освячення амбулаторії
Освячення амбулаторії

 

Після того, як перерізали червону стрічку, усі охочі змогли оглянути приміщення амбулаторії. Селяни зі захопленням розглядали робочі кабінети, схвально кивали головами, дивлячись на житлові кімнати. Літні люди навіть крадькома втирали сльозу – їм не віриться, що такий заклад відтепер є в їхньому селі. А маленький Денис сказав: «Хочу тут трохи жити», – і по-діловому зняв шапочку.

Гості оглядають заклад
Гості оглядають заклад

Амбулаторія цікава та важлива всім
Амбулаторія цікава та важлива всім

Маленький Дениско також завітав на відкриття амбулаторії
Маленький Дениско також завітав на відкриття амбулаторії

 

У Плосківській амбулаторії понад 2300 жителів Плоского і Завидова обслуговуватиме четверо медпрацівниць – лікарка, дві сестри медичні загальної практики сімейної медицини та молодша медична сестра. Завідуватиме закладом Маргарита Колесник.

Крім того, медзаклад невдовзі отримає автомобіль підвищеної прохідності, аби лікар безперешкодно добирався на виклики до пацієнтів.

Лікарка Маргарита Колесник
Лікарка Маргарита Колесник

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром