Свята й дати 25 березня: професійне свято працівників СБУ

25 Березня 2019, 07:54
4329

Доброго ранку, дорогі читачі!

Починаємо новий робочий тиждень, останній у березні – сьогодні 25 березня.

Нічого так не зміцнює віру в себе і не окрилює, як людське тепло. Нехай поруч із вами буде людина, яка знає, скільки цукру покласти у вашу каву. Легкого понеділка!

25 березня День ангела відзначають Григорій, Марія, Семен, Феофан, Пінхас (Фінес).

Сьогодні в нашій країні День служби безпеки України. Після проголошення незалежності України постало питання про необхідність реформування попередньої союзно-республіканської системи органів державної безпеки. 20 вересня 1991 року Верховна Рада України прийняла постанову „Про створення національної служби безпеки України”. Цією ж постановою було ліквідовано Комітет державної безпеки СРСР. 

25 березня 1992 року Верховна Рада України прийняла закон „Про службу безпеки України”. Цей день з 2001 року згідно з Указом президента № 193/2001 відзначається як День служби безпеки України (СБУ).

У світі нині відзначають Міжнародний день солідарності із затриманими та зниклими безвісти співробітниками. Це щорічна дата річниці викрадення Алека Коллетта, журналіста, який працював для агентства Організації Об’єднаних Націй і сприяв в організації робіт для допомоги палестинським біженцям на Близькому Сході. Він був викрадений озброєними людьми в 1985 році, його мертве тіло було виявлено тільки в 2009 році. Його розстріляли в долині Бекаа в Лівані.

Міжнародний день солідарності із затриманими та зниклими безвісти співробітниками набув ще більшого значення в останні роки, після того, як атаки проти Організації Об’єднаних Націй активізувалися. Це день для об’єднання та мобілізації дій, вимоги справедливості і зміцнення рішучості захищати співробітників і миротворців ООН, а також їхніх колег зі співтовариства неурядових організацій та преси.

У православній церкві 25 березня відзначається день преподобного Феофана Сповідника - візантійського літописця, ченця, богослова.

25 березня пригощали птахів насінням, щоб швидше залучити весну, адже саме птахи зазивали її в міста і села. Також поїли коней джерельною водою або водою, в якій довгий час знаходився який-небудь срібний предмет (наприклад, кільце, ложка). Вважалося, що це допоможе уберегти їх від хвороби і псування.

У народі говорили: "Феофан, проломивши наст». Продовжували зустрічати весну в цей день і спостерігали за природними явищами, щоб зрозуміти, якою буде погода.

Народні прикмети на 25 березня

  1. Якщо сніг на мурашнику тане з північної сторони, то літо буде довгим, теплим, і навпаки
  2. Туман на Феофана - прикмета того, що овес і льон добре вродить
  3. Лід на річках відразу тоне - рік буде неврожайним
  4. Туман вранці 25 березня - льон і коноплі вродять. До речі, для хорошого врожаю проводили один обряд. Господиня повинна була верхи на коняці об'їхати в цей день поле, на якому буде висаджена конопля
  5. Якщо в цей день птахів насінням льону погодувати, то льон вродить
  6. Якщо на Феофана кінь захворів, то він або довго не видужає, або помре. Однак, в будь-якому випадку, навесні він не зможе допомогти селянину в роботі
  7. Коні 25 березня фиркають голосно - дощ піде. Якщо ж вони по дорозі зафиркали, то варто підготуватися на дуже неприємну і несподівану зустріч.
  8. Якщо жінка через кінську упряжку переступить, коню потім працювати важко буде
  9. Кінь 25 березня голосно заіржав в хліві - скоро буде щастя
  10. Лід тоне, але ще не тане - рік буде неврожайним
  11. На деревах видно іній - прикмета до того, що червень буде дуже дощовим
  12. Якщо в цей день погода по-справжньому весняна, то влітку буде багато дощів
  13. Туман піднявся вгору - чекай дощу. А якщо він, навпаки, опускається вниз - буде ясна погода

 Цей день в історії:

  • 1848 — Весна народів: у Відні опубліковано проект Конституції, розроблений комітетом під керівництвом міністра внутрішніх справ Піллерсдорфа
  • 1857 — уперше сфотографоване сонячне затемнення.
  • 1857 — у Брисбені (Австралія) вдруге поспіль (після 5 квітня 1856) спостерігали сонячне затемнення.
  • 1857 — Леон Скотт запатентував фонавтограф, перший прилад для запису звукових коливань.
  • 1872 — випущена перша в Росії поштова картка.
  • 1876 — провела свій перший матч футбольна збірна Вельсу, одна з найстарших у світі.
  • 1916 — жінкам у США дозволено бути присутнім на двобоях боксерів.
  • 1917 — вийшла постанова Тимчасового уряду про скасування смертної кари.
  • 1940 — югославський принц Павел підписав угоду про взаємопоміч з Італією та Німеччиною.
  • 1977 — Елвіс Костелло випустив дебютний сингл «Less Than Zero».
  • 1983 — На телепрограмі («Motown 25: Yesterday, Today, Forever»), Майкл Джексон продемонстрував елемент танцю під назвою «Місячна Хода».
  • 1988 — австралієць Невілл Паттен спорудив найменший у світі велосипед — його колеса були діаметром менше 2-х см.
  • 1992 — Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Службу безпеки України», яким було визначено основні завдання для української спецслужби.
  • 1993 — створене центральне бюро Інтерполу України.
  • 2011 — Папа Римський підтвердив вибір нового предстоятеля УГКЦ. Ним став Верховний Архієпископ Києво-Галицький Шевчук Святослав
  • 2013 — в центрі Парижа поліцейські застосували сльозогінний газ проти учасників мітингу протесту за відміну закону про легалізацію одностатевих шлюбів у Франції. Затримано 96 маніфестантів, з яких 6 заарештовано. За даними поліції на демонстрацію вийшли близько 300 000 осіб
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024