У військовому ліцеї відлунала «Поетична кав’ярня»

17 Березня 2019, 19:14
4997

Письменники рідного краю, учасники Острозького міськрайонного літоб’єднання ім. Івана Маєвського, зустрілися з курсантами КЗ «Острозький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою».

На захід «Поетична кав’ярня», який відбувся під час відзначення тижня української мови та літератури, завітали Олесь Ундір (керівник літоб’єднання), Юрій Матвійчук і Галина Філонюк. Організували свято музики й поезії учителі-словесники – Оксана Шинкарук, Тетяна Матласевич і Тетяна Рев'юк.

Вступне слово виголосила Оксана Шинкарук, яка представила гостей і прочитала вірш Ліни Костенко «Страшні слова, коли вони мовчать». А учні 10-Б класу продемонстрували, що поезія і музика – нерозривні, виконавши пісню на слова Костя Москальця «Ти втретє цього літа зацвітеш».

Музичні вітання від курсантів військового ліцею
Музичні вітання від курсантів військового ліцею

 

Розпочинаючи поетичний вечір, Олесь Ундір презентував книгу «Революція гідності. Війна», видану в Рівному 2015 року. У збірці вміщено перелік загиблих під час революційних подій на Майдані та в перші роки російсько-української війни, короткі біографії героїв і твори літераторів Рівненщини, присвячені тим подіям. Олесь Олексійович назвав імена загиблих і прочитав вірші, присвячені Владиславові Рильському  та Володимирові Чепеляку. Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Курсанти відгукнулися на сумні поетичні рядки піснею «Лицарський хрест» (10-В клас).

Оскільки зустріч відбувалася у формі діалогу, насамперед ліцеїстам і їхнім наставникам було цікаво дізнатися, як народжується поезія.

«Поезія – це неповторність людської душі. Вона може початися в будь-якому віці», – уважає Олесь Ундір.

Олесь Ундір
Олесь Ундір

 

Галина Філонюк представила свою книгу «Синьоокий Муз-чина», у якій, крім оригінальної поезії, уміщені переклади віршів російських поетів Срібного віку.

«Хочеться, щоб вірші улюблених авторів звучали рідною мовою, особливо в нинішніх умовах», – пояснює Галина.

Юрій Матвійчук розповідав про свій творчий шлях, кількість списаних віршами зошитів, порадив ліцеїстам багато читати, аби відточувати вміння володіти словом.

Юрій Матвійчук
Юрій Матвійчук

 

Під час зустрічі прозвучали твори острозьких поетів про сім’ю і родину, рідне місто, кохання і мрії. Ліцеїсти продекламували поезії Ліни Костенко, Андрія Малишка, Олександра Олеся, Сергія Жадана та інших. Курсанти Назарій Юзюк, Степан Косюк, Леонід Дурава, Владислав Лаць прочитали власні вірші.

На завершення літературно-музичного вечора ліцеїсти 11-Б виконали український романс «Гуцулка Ксеня».

«Поетична кав'ярня» у військовому ліцеї
«Поетична кав'ярня» у військовому ліцеї

 

Приємним бонусом вечора став флешмоб «Моя улюблена поезія», під час якого в межах тижня української мови та літератури кожен із класів підготував відеопоезії.

Вечір залишив приємні враження як у душах курсантів і вчителів, так і гостей.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром